Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълковия оцет

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

В последно ябълковият оцет се радва на повишен интерес. Това може да се дължи на това че много хора притежават частни парцели и събират ежегодно голяма реколта от плодове. Немалка роля изигра и появяването на различни книги като “Чудото на гладуването” от Пол Брег, в които ябълковия оцет се рекламира като лечебно средство за едва ли не всички болести.

Ябълковия оцет се образува в резултата на оцетнокисела ферментация на ябълките. В него се съдържат много жещества, които се намират в ябълките или ябълковия сок, в това число такива важни за норамлната жизнена дейност на организма елементи като калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк, а така също винена и ябълчна органични киселини.

Оцетната киселина действа пагубно върху болестотворните организми, предизвикващи разваляне на хранителните продукти, заради което ябълковия оцет може да се използва за консервиране на зеленчуци в домашни условия. Заради своеобразния си вкус и аромат, ябълковия оцет служи за добра подправка към много блюда, включва се в състава на сосове и маринати за подобряване на вкусовите качества на храната. Пикантните подправки, маринати и сосове повишават активността на храносмилателните жлези, подобряват процеса на смилане и усвояване на храната, нормализират чревната флора.

В същото време, трябва да се помни, че много пикантните подправки раздразват лигавицата на храносмилателната и отделителната системи, възбуждат централната нервна система. При някой заболявания, например, изострен хроничен гастрит с повишена секреция на жлъчен сок, изострена язввена болест на стомаха и дванадесетопръстното черво, лекуващият лекар обикновено препоръчва да се ограничат или напълно изключат от менюто пикантните подправки, в това число и ябълковия оцет. В твърде големи количества той е вреден и за здравия човек.

Лечебния ефект на ябълковия оцет, по мнението на Д.С.Джарвис (“Мед и другие естественные продукты”), се определя от съдържащия се в него калий. В действителност калият изпълнява редица функции, които обезпечават нормалната жизнена дейност на организма, и в това отношение той е незаменим. По съдържание на калий обаче ябълките съвсем не са рекордьори. В 100 г. пресни ябълки се съдържа 248 мг калий, в ябълковия сок – 100 мг, в консервираните ябълки – 71-88 мг. Значително повече има в сухите плодове. Немалко калий има и в картофите (568 мг), месото (300-320 мг), млякото (146 мг).

Ако желаете да направите сами ябълков оцет, можете да се възползвате от рецептата за [rcp=138 ябълков оцет].

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории