Последни Рецепти
Последни Статии

ПащЪрнак

Добавено в Зеленчуци, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Пащърнакът е кореноплоден зеленчук
Когато го видите в магазина за първи път може да си помислите, че това е бял морков
Широко използван в древността, днес се използва като подправка към супи, салати и гарнитури, може да се добави и в рецепта с месо и сос. Много добре се съчетава с гъби и картофи, също така може да бъде гарнитура към печено месо или риба.
На вкус напомня за целина, свеж, малко пикантен вкус, който намалява при термична обработка.

Рецепта за Печен Пащърнак

пащърнак

Пащърнакът е богат на етерични масла, магнезий, фосфор, желязо и витамини С и В, който го прави желан гост на нашата трапеза през студените дни.
Пащърнакът съдържа и активно вещество пастинацин, което има съдоразширяващ и спазмолитичен ефект, което го прави полезен при високо кръвно налягане.
Захарното му съдържание е много по-високо от това на останалите кореноплодни зеленчуци – моркови, червено цвекло, ряпа, целина, резене, алабаш.

Какво споделиха за пащърнака:
Иван Надежда Яневи да използвам пащарнак и супичките стават много вкусни

Verginia Georgieva Chevrakova Aз го пека във фурна като преди това се нарязва на не много тънки лентички,леко го овкусявам с мазнина,сол,черен пипер и подправката градински чай/sage/.Прекрасна гарнитура към риба.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории