Пролетно фондю
Добави към моето меню
Пролетно фондю
500 гр извара
1 ч.ч. заквасена сметана (или готварска)
200 гр. кашкавал, настърган
200 гр. спанак (коприва)
2 – 3 стръка зелен лук
2 -3 скилидки чесън
смлян черен пипер на вкус
лют червен пипер по желание
* С дървена лъжица разбийте изварата, сметаната и кашкавала на кремообразна смес.
* Нарежете на ситно спанака (копривата)и задушете докато омекне.
* Добавете спанака, зеления лук, счукания чесъна и подправките към другата смес. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
* Загрейте сместа във фондюто докато се сгорещи и започне да бълбука, за около 10 минути.
* Сервирайте с хрупкав препечен хляб, много салата и бяло вино.
Тази рецепта съм я приготвяла на зелено, на вилата в началото на пролетта, когато копривата е налична вече по припеците. На вилата си нямам комплект за барбекю и го приготвям в малка тенджерка на печката с дърва а във фурната препичам филийки хляб. Поднасям на масата под открито небе и онази гледка към планината.
Как тежи понякога това, че имаме толкова ангажименти и не може да избягаме до Бистрица, когато е толкова хубаво.