Последни Рецепти
Последни Статии

Фондю

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Фондю
Алпи, Швейцария … зимен ден, ски и шоколад Милка, но има още нещо, което е еблематично за тиролската кухня и това е фондю. За да си приготвите фондю у дома можете да се справите и без специлания със с дългите вилици, опитайте, импровозирайте, резултата си заслужава

  • 2 франзели
  • 1 глава лук
  • 250 мл бяло вино
  • 3 с.л. царевично брашно
  • 400 гр Ементал
  • 400 гр Грюер
  • бял и черен пипер на вкус
  • коняк на вкус:)

Поставете настърганиа лук в съда за фондю. Добавете виното и брашното. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Добавете настърганите сирена (разбира се може да ги замените със същото количество кашкавал) и разтопете на бавен огън, като непрекъснато разбъркавате с дървена шпатула.

Накрая добавете бял и черен пипер и коняк на вкус.

Сложете съда за фондю на загрята чиния веднага веднага щом фондюто добие кремовидна консистенциа.

Запазете температурата на фондюто. Забодете парченце препечена франзела на вилица и потопете в сместа фондю.

Фондю с 4 вида сирена

50-80 г сирене “Грюер”
50 г сирене “Ементал”
50 г кашкавал
50 г сирене
100 мл сухо бяло вино
1 скилидка чесън
1 ч. л. нишесте

Виното се налива в малка тенджера, слага се скилидката чесън и се кипва. След това се прибавят настърганите сирена и се бърка на тих огън, докато се разтопят.

Нишестето се разтваря в 2-3 с. л. вода и се прибавя към разтопеното сирене, като се бърка непрекъснато, докато сместа го поеме.

Консумира се с нарязан на кубчета хляб, който се топи във фондюто с вилица.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории