Фондю
Добави към моето меню
Фондю
Алпи, Швейцария … зимен ден, ски и шоколад Милка, но има още нещо, което е еблематично за тиролската кухня и това е фондю. За да си приготвите фондю у дома можете да се справите и без специлания със с дългите вилици, опитайте, импровозирайте, резултата си заслужава
- 2 франзели
- 1 глава лук
- 250 мл бяло вино
- 3 с.л. царевично брашно
- 400 гр Ементал
- 400 гр Грюер
- бял и черен пипер на вкус
- коняк на вкус:)
Поставете настърганиа лук в съда за фондю. Добавете виното и брашното. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Добавете настърганите сирена (разбира се може да ги замените със същото количество кашкавал) и разтопете на бавен огън, като непрекъснато разбъркавате с дървена шпатула.
Накрая добавете бял и черен пипер и коняк на вкус.
Сложете съда за фондю на загрята чиния веднага веднага щом фондюто добие кремовидна консистенциа.
Запазете температурата на фондюто. Забодете парченце препечена франзела на вилица и потопете в сместа фондю.
Фондю с 4 вида сирена
50-80 г сирене “Грюер”
50 г сирене “Ементал”
50 г кашкавал
50 г сирене
100 мл сухо бяло вино
1 скилидка чесън
1 ч. л. нишесте
Виното се налива в малка тенджера, слага се скилидката чесън и се кипва. След това се прибавят настърганите сирена и се бърка на тих огън, докато се разтопят.
Нишестето се разтваря в 2-3 с. л. вода и се прибавя към разтопеното сирене, като се бърка непрекъснато, докато сместа го поеме.
Консумира се с нарязан на кубчета хляб, който се топи във фондюто с вилица.