Рецепти с царевичен грис : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с царевичен грис

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Рецепти с царевичен грис и царевично брашно

качамак

Царевичен грис
Царевичният грис е продуктът, който ни е необходим за да приготвим рецепта за качамак.
Приготвя се от царевица по специална технология, която запазва полезните хранителсни свойства на продукта. Богат е на витамини и минерали. Намира приложение в диетичното хранене.

100 g царевичен грис съдържат средно:
Белтъчини 8.5-8.8 g
Въглехидрати 74 – 77 g
Мазнини 2.4 g
Целулоза 0.5 g
Натрий 1.0 g
Калий 150 mg
Калций 10.0 mg
Магнезий 60.0 mg
Желязо 1.5 mg
Фосфор 150 mg
Енергийност 352 -361 kcal
Има разлики в някои числа, вземам опаковки на различен производител и числата са от тях. Не пиша имената на производителите защото това би било вид реклама.

полента
полента с кашкавал, пармезан и чери домати

От царевичен грис могат да се приготвят много неща – качамак, полента, мамалига, да се добави в рецепти за хляб, да направим закуска като малаи, да използваме фантазията и продуктите с които разполагаме да направим нещо вкусно и красиво

Рецепти с царевичен грис
Основна рецепта за качамак

В 2,5 л вряща вода се изсипва 400 г царевичен грис. Бърка се около 5 мин до получаване на хомогенна смес.
Поднася се поръсено с натрошено сирене и червен пипер запържено в масло. Могат да се получат варианти по ваш вкус като добавите зеленчуци, сирена, шунка, колбас.

Царевични крокети
В 1 л вряща вода се добавя 200 г царевичен грис. Към получената смес се добавят 2 яйца, ситно нарязана глава кромид лук. Сол и подправки на вкус. Разстила се в тавичка покрита с домакинско фолио и след като изстине и стегне се реже на правоъгълници, които се пържат до златисто.

Сладък болгур
500 мл вода, 200 гр царевичен болгур, 10 с.л. захар
Водата се слага да заври. Когато водата заври на тънка струя се добавя царевичния болгур, като се бърка с дървена лъжица и се внимава да не стане на топчици. На тих огън ври около 30 мин, като се разбърква, след което се добавя захарта на вкус и се сипва в купички.

Пържени царевични пръчици
Качамак на скара със сирене
Качамак със зеленчуци
Малай
Мамалига със сирене

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории