Качамак със зеленчуци
Добави към моето меню
Качамак с есенно настроение
рецепта за качамак, запечен на грил тиган, зеленчуци и доматен сос – кой каза, че не можем да приготвяме рецептите според сезона, настроението и желанието ни
за качамака:
400 гр качамак (царевичен грис)
200 гр сирене
1 с.л. зехтин
2 тиквички
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 патладжана
2 глави червен лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
3 домата
6-7 стръка магданоз
1 с.л. олио
щипка захар
щипка естрагон
* В тенджера се налива 2 л вода и се слага да заври. Добавя се олиото и на тънка струя се изсипва царевичния грис, като се бърка енергично в една посока с дървена лопатка;
* Когато качамака започне да се отделя от стените на съда се изсипва в намаслена тава и се оставя да изстине. След това се реже на квадрати;
* Патладжанът се нарязва на филии, които се поставят в купа и се заливат със студена вода за 30 мин, за да си пусне горчивия вкус. След това се измиват и се подсушават;
* Тиквичките се нарязват на кръгчета и заедно с филийките патладжан се изпичат на грил тиган;
* Доматите се бланшират и се настъргват на ренде;
* В дълбок тиган се загрява 1 с.л. олио и се задушават до златисто нарязания на шайби лук и на ситно чесън. Добавя се доматения сос, нарязаните на ситно чушки и морков. Като заври доматения сос със зеленчуци се оставя да поври на тих огън около 20 мин. Овкусява се с щипка захар и естрагон;
* Изстиналия и нарязан на квадрати качамак се запича от двете страни на грил тиган;
* Поднася се като в чинията се слага парче запечен качамак, изпечени на грил тиквички и патладжани и се залива с доматен сос със зеленчуци. Поръсва се с настъргано сирене.