Последни Рецепти
Последни Статии

Велик пост

Добавено в Дом & Семесйтво, Празници

Добави към моето меню

Велик пост 2015 г
Календар на храненето

“Истинският пост е отчуждаване от злото” св. Василий Велики

За православните християни на 22 февруари 2015 г. започна Великият пост. Той е посветен на 40-дневният пост, който прави Исус Христос, след своето кръщаване и отива в пустинята и пости там в продължение на 40 дни, както и в памет на 40-дневния пост на Мойсей и Илия.
Великият пост е най-дългия и важен сред многодневните пости. По време на този пост трябва да се пости не само в храната, но и в мислите и да признаваме своите грехове. Великият пост е подготовка към най-великия празник за християните – Великден (през 2015 г на 12 април за проавославни, на 5 април и за католици)
Великият пост продължава шест седмици като най-строга е последната – Страстната седмица. Всяка от седмиците има своите особености

велик пост
Първата – е строг пост. Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на св. великомъченик Теодор Тирон. В първия неделен ден от Великия пост се извършва тържество в памет на възстановяването на почитта към светите икони.
Втората – почита се паметта на св. Григорий Палама. Св. Григорий живял през XIV век и учил и разкрил учението за силата на поста и молитвата
Третата – Кръстопоклонна. В Третия неделен ден на Великия пост Църквата ни напомня за страданията и смъртта на Исус, и с това иска да въодушеви и укрепи постещите да продължат подвига на поста.
Четвъртата – на св. преподобни Йоан Лествичник. Той е написал книга под заглавие “Лествица” (стълба) за духовно съвършенство. В 33 степени или стъпала той представя стълбата на християнските добродетели, за първа от които определя смирението, без което стълбата ще рухне. Св. Йоан Лествичник се празнува и на 30 март.
Петата – посветена на преподобната Мария Египетска. За пример на истинско покаяние се сочи преп. Мария Египетска и се просят нейните молитви за подкрепа в подвига на покаянието
Шестата – завършва с Цветница, Палмовата неделя. Това са два лъчезарни празнични дни – Това е Лазарова събота – когато си припомняме възкресяването от Иисус Христос на Неговия приятел Лазар, и Връбница, когато празнуваме тържествения вход в Йерусалим, извършен от Христос шест дни до предаването Му на страдания и кръстна смърт. Сякаш преди да навлезем в мъката и тъмнината на Страстните дни, преди още веднъж да станем свидетели на Христовите страдания ни се разкрива истинския смисъл на доброволната Христова жертва.
Седмата – Страстната седмица – седмица на Христовите страдания – най-строгата седмица преди Великден.

Хранене по време на Великия пост
През първата седмица не се яде нищо в понеделник и четвъртък. Във вторник може само хляб и вода, с сряда – студена неварена растителна храна без масло, в петък – варена растителна храна без масло, а през събота и неделя може да се позволи – варена растителна храна с масло и вино
През следващите три седмици (2,3 и 4-та)
менюто е еднакво – понеделник, сряда и петък – варена растителна храна с масло, вторник и четвъртък – варена растителна храна без масло, събота и неделя – растителна варена храна с масло, като се разрешава и вино.
Петата седмица – се различава само в един ден – в четвъртък може да се яде варена растителна храна с масло.
Шестата седмица – се различава с един ден – тя завършва с Цветница, палмовата неделя – когато се разрешава риба
Страстната седмица – понеделник, вторник, сряда – студена неварена растителна храна без масло, четвъртък – варена растителна храна с масло и вино, петък – не се яде нищо, събота – топла растителна храна без масло.

Когато Благовец 25 март се пада във време на пост и се разрешава риба.

Както се вижда изискванията към поста са големи, затова може да го направи само човек с искрена вяра и чисти помисли.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории