Агнешко по провансалски
Добави към моето меню
Агнешко по провансалски
1 агнешка плешка (1,5 – 2 кг)
2 -3 глави лук
2 моркова
3 -4 скилидки чесън
2 с.л. зехтин (или олио)
1/2 л червено вино
1 ч.л. босилек сух
1 ч.л. майоран (риган)
1 ч.л. розмарин
черен пипер и сол на вкус
Лукът нарязвате на шайби и задушавате в зехтина за минута заедно с нарязани на кубчета моркови.
Прибавяте нарязан на дребно чесън, разреждате с виното и прибавяте подправките. Зеленчуците се задушават няколко минути.
Сместа се изсипва в глинен гювеч или тава, върху нея се поставя плешката, предварително намазана с червен пипер. и завивате съда с готварско фолио за печене. Печете в предварително загрята фурна при температура 200 градуса 20 минути.
След това температурата се намалява на 180 градуса и се пече около час.
Плешката периодично се полива с бульон.
За да се провери дали е изпечена, в най-дебелата част се дупчи с дървено шишче. Ако сокът е бистър, ястието е готово, ако е леко кървав, печенето продължава.
Сервирате с много салата и червенo вино.