Агнешко със спанак
Добави към моето меню
Агнешко със спанак
Това е най-сполучливата рецепта за агнешко (ярешкото е за предпочитане:) защото е по-крехко, която може да се приготви за трапезата на Великден
1,5 – 2 кг агнешко месо
1 кг спанак (лопуш, лапад, коприва)
2 връзки пресен лук
олио
1ч.л. черен пипер
1ч.л. червен пипер
1с.л. брашно
След като добре сте измили агнешкото, смесете в отделен съд брашното, черния и червения пипер, и моалко вода за да се полчи гъста кашичка. Объркайте добре и намажете месото. Сложете олио на ръцете си и отново хубаво обтрийте агнешкото, за да се получи крехка коричка.
В намазана с олио тава, нарежете спанака и зеления лук на ивици около 2-3 см.
По желание може да добавите и малко червено вино или вода.
Поставете месото в тавата и отгоре покрийте с фолио.
Пече се на загрята фурна – 250 градуса в продължение на 1ч. 30 мин.
Ако желаете да опечете и гарнитурата заедно с месото сложете 2 ч.ч. ориз, 1 настърган мороков и 1 ч.ч. нарязани гъбки, но тогава можеби се нарича агнешко с ориз:))
Да ви е сладко!
Така приготвяме агнешкото на вилата – там в камината се пече с часове, докато бирата изстива в изворчето и слушаме звъна на камбаните от отсрещния баир. Това е да живееш в Бистрица, едновременно в парка, в планината Витоша и на първия голям завой след София. Обичам моя дом, моята градина, независимо от това колко труд остават там, струва си!