Последни Рецепти
Последни Статии

Нарушаване на обмяната на веществата

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Нарушаване на обмяната на веществата или метаболитен синдром, както се нарича е често срещано заболяване. Всеки трети човек в развитите страни има поне един или повече признаци за нарушаване на обмяна на веществата, като рискът нараства с напредване на възрастта.
Метаболитният синдром е съвкупност от нарушения, които водят до патологични изменения, които увеличават риска от развитие на сърдечно съдови заболявания.
Метаболитният синдром включва
– затлъстяване от андрогенен тип (около талията)
– инсулинова резистентност,
– хипертензия (високо кръвно налягане),
– повишен холестерол
– висока кръвна захар
– висок атеросклеротичен риск.
metaboliten sindrom
Неправилното хранене води до метаболитен синдром

Критерии за диагноза на метаболитен синдром
– наднормено тегло – при обиколка на талията над 102 см за мъжете и 88 см при жените
– триглицериди над 1,7mmol/l
– HDL холестерол под 1,0mmol/l за мъжете и под 1,3mmol/l за жените
– артериално налягане над 130/85 mmHg
– кръвна захар на гладно (след най-малко 8 изминали часа от последното хранене) над 6,1mmol/l

Какви са причините и рискови фактори за метаболитен синдром
Причини за развитие на метаболитен синдром са болестни процеси в организма, фамилна предразположеност, начин на живот и хранене. Ниската двигателна активност, заседналият начин на живот, наднормено тегло са предпоставка. Затлъстяването е рисков фактор за развитие на метаболитен синдром. Други такива са:
– климактериум при жените, климакс или менопауза, ето защо с навършване на 40 години при жените се наблюдава (често) забавяне на обмяната на веществата
– Цигарите!
– Храни, които съдържат бързи въглехидрати
– Липса на движение, дори при хора с нормално телесно тегло
– Алкохолът!
Стрес! Смята се, че продължителният стрес може да бъде основна причина за метаболитния синдром, защото нарушава хормоналния баланс на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос.

Защо е опасен признак метаболитният синдром?
Той е предшественик на диабет и сърдечно съдови заболявания, това са най-често срещаните хронични заболявания. Метаболитният синдром повишава риска от диабет тип 2 с 9 до 30 пъти. Според различните проучвания рискът от развитие на сърдечни заболявания при метаболитен синдром нараства между 2-4 пъти.
Метаболитният синдром води до натрупване на мазнини в черния дроб, което предразполага към стеатоза, неалкохолен стеатозен хепатит и цироза. Бъбреците също могат да бъдат засегнати от диабета и високото артериално налягане. Обструктивна сънна апнея е състояние наблюдавано при затлъстяване, предимно при мъже, но се среща и при жени. на сънната апнея е от значение за корекция на метаболитния синдром.Синдром на поликистозните яйчници може да бъде открит при метаболитен синдром. Много често при него има инсулинова резистентност и наднормено тегло или затлъстяване, нарушения във въглехидратния толеранс.

Как да се справим с метаболитния синдром?
Основната цел е да се елиминират причините за метаболитните нарушения и да се предотврати развитието сърдечно-съдово заболяване. Тъй като по-голяма част от хората с метаболитен синдром са с наднормено тегло и водят заседнал начин на живот, се препоръчва редуциране на теглото чрез индивидуални програми на хранене и физическа активност. В някои случаи се изписват и медикаменти.
Обикновено се препоръчва Средиземноморската диета, която е богата на полезни мазнини с разумно съотношение между въглехидрати и белтъчини.
Необходимият минимум физическа активност е 30 минути пет пъти в седмицата. Движението влияе на кръвното налягане, холестерола и чувствителността към инсулина на организма.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории