Последни Рецепти
Последни Статии

Една ябълка на ден

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Една ябълка на ден
Ябълките са вкусен плод, има го през цялата година, може да се хапва направо, както и толкова много рецепти да се приготвят с тях. Има много ползи от тях – богати са навитамини, помагат в борбата с бръчките, стимулират отслабването и ни подмладяват.
Най-полезният плод

Полезна храна
Ябълките съдържат фибри, които стимулират храносмилателната активност. Натуралните захари, които се съдържат в плодовете постъпват постепенно в кръвопотока, като по този начин се запазва нивото на инсулин на необходимото ниво. Като изядем една ябълка ние се чувстваме сити.

apples

По-леко дишане
Деца на майки, които по-често са яли по време на бременността ябълки страдат по-рядко от астма – такава закономерност е установена от учени от Англия. Ябълките също така защитават белите дробове и на възрастните, като намаляват риска от развитие на бронхиална астма, рак на белия дроб и др. заболявания на дихателните пътища.
Ябълките обезвреждат холестерина
Благодарение на антиоксиданта пектин и полифенолите ябълките предотвратяват окисляването на „лошия“ холестерин в кръвта. Ако окисляването се случва артериите може да се запушат от образували се тромби. Обвивката на ябълката съдържа 4-5 пъти повече антиоксиданти и затова не бива да ги белим.

Една ябълка на ден съхранява младостта

Ябълките помагат за отслабване
Ако искате да отслабнете яжте ябълки. Такъв съвет дават учени от университета в Айова. Те са установили, че урсоловата киселина, която се съдържа в кората на ябълката помага дори на тези, които обичат мазна храна.
Експерименти проведени с лабораторни мишки показва, че урсоловата киселина спомага за изгаряне на повече калории от обикновено, като това се случвало дори когато в храната на животните включвали мазни продукти, а и самите мишки имали метаболитно разстройство..
С какво се обяснява действието на урсуловата киселина? В организма има два вида мазнини – бяла и кафява. Бялата запазва енергията,а кафявата е изгаря. В организма на младите хора кафявата мазнина е повече от бялата, в сравнение с по-възрастните. Но урсоловата киселина е способна да увеличи количеството на кафявата мазнина, както спомага и за мускулите, които също добре горят калории.

По-рано е доказано, че редовното ядене на ябълки намалява риска от развитие на сърдечно съдови заболявания, както и на някои видове рак.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории