Последни Рецепти
Последни Статии

Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

apple na den m
“С една ябълка на ден държа доктора далеч от мен”
разказ по картинка, защото това е табела на магазин за плодове в Сапарева баня”

“Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен“
е популярно и вярно твърдение.

За какви ли не моди и реклами и писания за нови, екзотични, скъпи плодове, зеленчуци и добавки се сещате. Звучат, като че ли суперхраните доставени от Андите, от Южна Азия и къде ли не, ще спасят света.
А е достатъчно да се храним балансирано, осъзнато, с повече свежи плодове и зеленчуци, такива, които растат по нашата земя и в сезона им.

Затова да не пропускаме ябълките. Земята ни е щедра, но не всяка година има много ябълки. През 2018 г. имаше богата реколта, дотолкова че изкупната цена на 1 кг ябълки бе достигнала 10 ст. В нашата градина също имаше много ябълки и сега през февруари последните са още са свежи и сочни.

Ябълките са вкусни, сочна топка свежест. Една ябълка зарежда организма ни средно сс близо 5 мг витамин С, комплекс витамин В (В2 рибофлавин, В1 тиамин и витамин В 6), съдържат още фолиева киселина, малко витамин В3 ниацин и витамин В 5, бета-каротин и витамин А, лутеин и зеаксантин, както и калций (6 мг),фосфор (11 мг), магнезий (5 мг), калий (107 мг)

Според някои изследвания се препоръчва ябълката да се консумира сутрин, защото е богата на диетични фибри и пектин, намиращ се в нейната кора.

Ето няколко причини да хапвате по ябълка на ден
apple pix

Една ябълка на ден спомага да се съхрани младостта

За по-добра памет – Редовната закуска с една-две ябълки или пресен ябълков сок предотвратява смъртта на мозъчните клетки, която води до отслабване на паметта.

Помагат да запазим младостта и здравето си – Ябълките са богати на антиоксиданти, които плода предпазват невроните от възпалителни процеси и преждевременно отмиране.

Помагат за намаляване на стреса – ябълките помагат за елиминиране неприятните последствия от стреса в организма и дори предпазва от развитие на дементивни заболявания, като болест на Алцхаймер.

Подобряват състоянието на стомаха – Ябълките са богати на фибри, които балансират работата на червата и намаляват риска от заболявания като хемороиди, дивертикулит и някои видове рак.

Ще отслабнете – Ако ядете по една ябълка, когато почувствате глад или на междинно хранене

– Ябълките съдържат пектин, който спомага за нормализиране на холестерола – редовната консумация на ябълки може да намали стойностите на лошия холестерол в кръвта. Това от своя страна редуцира риска от сърдечносъдови заболявания, и, включително и инсулт. Отразява се благоприятно и на съхранението на паметта. Срещу диабет тип 2 от полза е хапването дори само на 3 ябълки седмично.

Сърцето ви ще е по-здраво – ябълките съдържат калий и кверцетин. Редовното им похапване при възрастните над 50 години може да намали употребата на статини. Дори само заради наличието на калий, ябълката е полезна за сърдечносъдовото здраве и предпазване от високо кръвно.

Ябълките помагат при рак на гърдата – С ябълка на ден може да се потисне развитието на рак на гърдата, туморните образувания са по-малко на брой, размер, растат по-бавно и по-рядко са малигнени, което той отдава на действието на флавоноидите в ябълката, както и в други плодове и зеленчуци

– Ще намалите риска от астма

orehi apple pix

Следващия път, когато минете покрай щайга невзрачни ябълки, леко сбръчкани, може и леко наранени или с червей, които продава някоя възрастна жена или на някой фермерски пазар, не ги подминавайте, а си купете.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории