Последни Рецепти
Последни Статии

Направете красиви великденски яйца

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Възкресение Христово е най- големият празник на източноправославните християни. Той продължава в три последователни дни като датата е подвижна- в границите от 4 април до 8 май. Тя се определя ежегодно по специална таблица, съобразена с лунния календар.

Цветове и шарки за великденските яйца
Красиви великденски яйца

На този празник се боядисват яйца и се месят козунаци, а на обяд на трапезата присъства агнешко блюдо. С листенца от растения, перца от лук и други трикове ще направите оригинална украса за празничната трапеза.

Ето и някои любопитни факти от миналото. Колко яйца ще се боядисат се е определяло от броя на членовете на семейството, а в селата и от броя на кокошките- носачки. Обикновено са приготвяни 30- 40 яйца, че даже и 200- 300 яйца в богаташките къщи. По традиция боядисването на яйцата е ставало в четвъртък сутрин преди Великден, а тази работа е била приоритет на най- старата жена в семейството. Допълнителното украсяване се е извършвало от момичетата и младите булки.

Основен цвят в боите е червеният. В най- старо време яйцата са боядисвани със сварени билки в естествени ярки цветове. С помощта на риган се е постигал червеният цвят, оранжево- червени са ставали яйцата, потопени в сварени пръчици от смрадлика. За зелена украса се е ползвала коприва, а за жълта – отвара от орехи и кори от ябълки.

Яйцата са се боядисвали за кумовете, за децата и за всеки гост, прекрачил прага на дома. Те са се приготвяли с повече старание- оцветявани са с рисунки, геометрични фигури и др. Наричали са ги парашки, т.е. писани яйца. Те не са се ползвали за ядене, с тях не са се чукали хората, а само са били подарявани.

От традицията като че ли най-много се спазва повелята яйцата да се боядисват в четвъртък сутрин или събота. Разбира се, съвременната жена прави това по удобно за нея време. Но с едно поне може да се съобрази – първото яйце да топне в червената боя. С него се натъркват лицата на децата вкъщи за здраве и дълголетие. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Това яйце се пази някъде във витринка, да не се счупи, за да е на късмет. Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще боядиса останалите яйца е въпрос на индивидуален вкус на всяка домакиня.

Красива окраска се получава като се използват листа на различни растения- детелина, здравец, магданоз. Предварително свареното яйце се подсушава внимателно и листът се поставя плътно встрани върху него. След това се увива с марля, усуква се и се фиксира с щипка за пране или се връзва с ластик. Потапя се внимателно в боята. Не трябва да има голяма разлика в температурата на боята и на яйцето, иначе то може да се спука. Оставете го да престои десетина минути, след което внимателно отстранете марлята и листчето и сложете в тавичка да изсъхне. Яйцата нареждайте без да се опират едно в друго.

Ако искате по-пъстра окраска, вземете пласт памук, дълъг около 20 см. Внимателно с лъжица гребете от боите и изсипвайте върху различни участъци от памука, като редувате цветовете. След като напоите добре, поставете яйце и го увийте в памука. Оставете да престои 3-4 минути. Като боядисате най- много три яйца, отново полейте с боите. След десетото яйце е добре да подмените памука.

Оригинални са и яйцата с перца от кромид. Взимат се само кафявите обвивки от стар лук. Те се нарязват на тънки лентички (3- 4 мм дебели и 1 см дълги). Суровите яйца се измиват и както са мокри, всяко едно се овалва в лучените лентички. След това се поставя внимателно в марля, усуква се в краищата и се завързва с конец. В този вид яйцата се сваряват във вода, изваждат се и се оставят да изстинат, както са опаковани. След това се пускат в различните бои, където престояват 7-8 минути, изваждат се и се махат внимателно марлята и люспите.

Оставете боядисаните яйца да престоят поне половин час. След това намажете всяко с памуче или марля, напоена с олио. Подредете ги в красива фруктиера и сервирайте заедно с козунака на великденската закуска.

March 22 2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    боряна // April 20th, 2006 at 4:44 pm

    Това с лука и другите растения са методите на нашите баби. Сега има невероятни бои, шаблони, силиконови лепила, пера, маниста, пайети и всякакви други джунджурии. Хайде вече да излезем от пещерите!!!!!!