Димитровден, какво да сготвим за празника
Добави към моето меню
В народния календар празникът на свети Димитър е свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според народното поверие в полунощ срещу празника на свети Димитър небето се отваря. След този празник се очаква и първият сняг. Свети Димитър се счита за покровител на зимата, студа и снега.
Димитровден 26 Октомври – избрани народни рецепти за празника
На 26 октомври свършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири, ратаи и др. Затова и празникът на свети Димитър се нарича още Разпус.
За празника на свети Димитър се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци. Предлагаме ви да опитате оригинално ястие от Горни Дъбник.
В нашето забързано ежидневие и когато медиите ни заливат с новини за пандемии и птичи грип, едва ли ни е до това да купуваме и ядем пилета. Но традициите повеляват, а ние се съобразяваме с тях.
Като гарнитура към пълненото пиле можете да сервирате и всякакъв вид прясна салата или туршия. Но гостите и семейството ви ще останат очаровани, ако предложите салата от пиперки и патладжани, която е типична за района на град Видин.