Последни Рецепти
Последни Статии

Димитровден, какво да сготвим за празника

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

В народния календар празникът на свети Димитър е свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според народното поверие в полунощ срещу празника на свети Димитър небето се отваря. След този празник се очаква и първият сняг. Свети Димитър се счита за покровител на зимата, студа и снега.

Димитровден 26 Октомври – избрани народни рецепти за празника

На 26 октомври свършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири, ратаи и др. Затова и празникът на свети Димитър се нарича още Разпус.

За празника на свети Димитър се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци. Предлагаме ви да опитате оригинално ястие от Горни Дъбник.

Пълнено пиле с булгур и зеле

В нашето забързано ежидневие и когато медиите ни заливат с новини за пандемии и птичи грип, едва ли ни е до това да купуваме и ядем пилета. Но традициите повеляват, а ние се съобразяваме с тях.

Като гарнитура към пълненото пиле можете да сервирате и всякакъв вид прясна салата или туршия. Но гостите и семейството ви ще останат очаровани, ако предложите салата от пиперки и патладжани, която е типична за района на град Видин.

Салата от пиперки и патладжани

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized