Последни Рецепти
Последни Статии

Бигорексия

Добавено в Диети

Добави към моето меню

През последните години в обществото се налага тенденцията да изглеждаме все по-добре, а стереотипите, които ни заобикалят влияят на младото поколение. Това е една от основните причини за болестни състояния като анорексия и булимия, но има и едно по-малко познато, но също често срещано явление и това е бигорексията.

Bigoreksia
Бигорексия или комплекс на Адонис (обратното на анорексия)
Медицинското наименование е „мускулна дисморфия” и е вписана в The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5)
Засегнатите са предимно мъже, основно млади мъже, открояващи се с доминиращи обсесивни мисли за недостатъчно добре развита мускулатура. Можете да ги познаете по това, че те са много често във фитнес залата, хранят се по час, можете да ги видите с кутии за храна, защото са маниаци на тема какво ядат, често разбират и от хранителни добавки.

за анорексията, булимията и орторексия нервоза

Бигорексията, или мускулната дисморфия, е форма на обсесивно-компулсивно разстройство, което може да засегне всички, но по-често се среща сред мъжете. Това е състояние, в което даден мъж смята тялото си за недостатъчно релефно или мускулесто. Вярва, че то е малко и слабо, въпреки че в действителност е с нормално телосложение или дори може да е необичайно мускулесто.

“Началото често е сходно – обикновена програма от тренировки и нормален хранителен режим. Не след дълго настъпва период на вманиачаване – колкото и тежки и болезнени да са тренировките, човек започва да мисли, че никога не успява да постигне желания резултат и изпитва срам от настоящата си визия. Стремежът към перфектно тяло се превръща в натрапчива мисъл, а последствията могат да бъдат сериозни”, обяснява психологът Мария Вапцарова за БНР.

Хората с мускулна дисморфия споделят, че начинът им на живот, свързан с безкрайни тренировки засяга негативно социалната страна на ежедневието им. Това включва загуба на работното място, прекратяване на връзки и пропускане и семейни събирания. Наблюдава се безпричинна агресивност, рязка промяна в настроението, както и склонност към депресия и чувство за вина при пропусната тренировка.

Хранителни разстройства днес:– Компулсивно преяждане – Състоянието се характеризира с неконтролируем прием на голямо количество храна за кратко време, в резултат от което рано или късно се стига до затлъстяване. Характерно за пациентите е липсата на контрол върху приема на храна, като често се хранят и при липса на чувство за глад.
– Хиперфагия
– Булимия невроза
– Анорексия
– Орторексия нервоза – мания за правилно, здравословно хранене

Как да преодолеем хранителната зависимост?
Обикновено страдащите от бигорексия си създават модел на поведение, който може да доведе до трайни последствия, защото трудно осъзнават, че имат проблем и рядко сами търсят помощ, но все пак излизането от омагьосания кръг, е възможно, а подкрепата на близките в този момент е от изключително значение.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории