Последни Рецепти
Последни Статии

Хранителни разстройства

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Над 200 000 души у нас страдат от хранителни разстройства, но реалният брой е по-висок. Всеки е чувал за анорексия и булимия. Съществуват обаче и други хранителни разстройства, които са по-малко популярни. Те са не по-малко опасни и трябва да се познават. Затова трябва да насочи вниманието към превенция на тези заболявания от които са застрашени подрастващите и хората около нас, а може би и ние самите.

orthorexia

Анорексия – при болните се наблюдава понижено тегло, нереалистична представа за външния вид, натрапчив страх от напълняване

Булимия – характеризира се с преяждане, последвано от желание за освобождаване от тази храна, независимо дали чрез повръщане, разхлабително, вземане на стимуланти или физически упражнения, което е свързано с безпокойство относно теглото, което при такъв вид хранене бързо и прогресивно нараства
bulimia

Орторексия нервоза – мания за правилно, здравословно хранене
анорексия атлетика – мания по физически упражнения за поддържане на определено тегло и форма на тялото. Постоянно изчисляват изгорените калории, спортуват всеки ден и ако нямат възможност за физическа активност изпитва вина, тревожност, депресия и раздразнителност.

Диабулимия – Едно дете може да бъде с диабет Тип 1, тогава то е на инсулин и специална диета. Отказват да вземат инсулин (или намаляват дозите), за да могат да отслабнат. А това е опасно и може да доведе до диабетна кома.

Пика – пациентът започва да яде нехранителни продукти – хартия, боя, дърво и др. Наблюдава се най-вече при децата. Според някои изследвания от 10 до 32% от децата на възраст 1-6 години са страдали от пика. Друга застрашена група са бременните жени и всички хора, които имат недостиг на желязо в организма си.

Синдром на нощното хранене – има поне едно събуждане нощем, при което пациентът изяжда значителни количества храна – около 50% и повече от калориите за целия ден. Това разстройство често е свързано с депресия и нарушени нива на мелатонин – хормонът, който ни помага да заспим.
Защо се напълнява от среднощното похапване?

Прегорексия (Pregorexia) – хранително разстройство с анорексия подобни симптоми при бременни жени

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории