Последни Рецепти
Последни Статии

Когато организирате бизнес вечеря

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Изборът на ресторант и място за бизнес вечеря е не по-малко важен от преговорите, които водите. В бизнеса обаче изразходваме толкова много енергия, че често забравяме за тези малки подробности, които правят голямо впечатление. А те са сред най-важните аспекти на всяка бизнес сделка.

Къде ще заведете вашите гости, особено международни партньори, предава послание за отношението, което имате към тях. Ако се справите както трябва, всеки се чувства уважаван и изглежда като професионалист, а вие печелите.

От личен опит, когато имаме вечеря с гости от чужбина се опитваме да ги заведем на заведение във възрожденски стил в София, такова като “Веселото село” в Босрисовата градина или “Магерницата в центъра. Това са места с програма, шумни, с много народна/фолк музика, хора… за разговори не стават, но ако искате да покажете нещо различно – да. Къде ще е мястото зависи и от хотела. При нашите бизнес пътувания често ни се случва да отсядаме в Radisson или в някой хотел близо до офиса на клиента и тогава разговорите се водят в лобито или ресторанта на хотела.
Ако имам свобода да избирам мястото за хранене избирам по-малко такова с добра кухня, спокойно място, по възможност с градина. Това означава и по-висока цена. Имам лично предпочитание в София за заведения, които са на улица Кракра. Ако е работна среща, често е в заведение на Happy заради удобната локация и паркинг.

Агенция „Ройтерс” представя тънкостите на тази дейност, описани от Памела Айринг, директор по етикт в Бизнес училището на Бостън, пише manager.bg.

Кое прави успешен един бизнес обяд?
Отговор на този въпрос дава Матю Сойерс в Inc.com

lunch business pix

* Винаги избирайте ресторант или място, което познавате. Резервирайте предварително, за да си осигурите най-добрата маса, като избягвате такива, които са поставени пред огледалото или са близо до кухнята или тоалетната. Ако имате нечетен брой гости, поискайте кръгла маса, така че никой не седи до едно празно място.

* В подредбата е важно най-важният ви гост да седне отдясно на централното място. Ако имате повече от един почетен гост тогава вторият най-високопоставен гост седи от ляво. Когато има 3-ти почетен гост той седи отдясно на първия почетен гост. Забележите, че полът не играе роля при определянето на мястото, а рангът.

* Ако ще се говори няколко езика поканете преводачи на масата. Или на езика на Шекспир, ако е възможно.

* Споделете вашия план за сядане с келнера, който да ви насочва да сядате, когато пристигате. За големи групи може да поискате използването на табели на масата.

* Като домакин трябва да пристигнете по-рано и да поздравите вашите гости на входа. Ако вие и гостът пристигнете в едно и също време, отправете се заедно към масата.

* Ако се налага да посрещнете вашите гости край масата, не си поръчвайте питие или не отваряйте салфетките. Вие искате да изглежда така, като че ли току-що пристигате.

* Когато дойдат гостите се изправете, за да ги поздравите.

Преди да започнете бизнес обяда с чужденци, се осведомете за техните обичаи при храненето

* Оставете салфетките по местата им, докато всички гости не седнат. Ако има бизнес въпроси, които бихте искали да обсъдите преди хранене също оставете салфетките си на масата, докато тези дискусии приключат. Поставянето на салфетката в скута ще сигнализира на сервитьорите, че сте готови да поръчате.

Разбира се, не всяка точка е приложима за всяка бизнес вечеря или обед. Въпреки това, придържайки се към тези основни насоки в много ситуации ще демонстрирате уважение и разбиране към партньорите си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории