Последни Рецепти
Последни Статии

Черният чай защитава от кариес

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

На любителите на черния чай се оказва, че им е провървяло, защото дори без да подозират се оказва, че любимата им напитка защитава от кариес.
Изследователи твърдят, че всекидневната употреба на 3 чаши черен чай защитава зъбите от най-разпространеното заболяване на зъбите – кариес.

Черният чай защитава от кариес

cheren-chai
Не на кариесите
Многобройни тестове показват, че черният чай неутрализира действието на бактериите – стрептококи-мутанти, които са способни да се предават от човек на човек чрез слюнката и лектобацил, който предизвиква разрушаването на зъбите.
Като действието на напитката не се понижава, ако се пие със захар..
Интересно, че защита от кариес гарантира и пиенето на зелен чай, който се бори и с лошия дъх в устата.
Специалистите предполагат, че при взаимодействието на бактериите в устната кухина и въглехидратите, които постъпват с храната се образува киселина, която провокира развитието на кариес. Черният и зеленият чай съдържат антиоксидантни съединения – флавоноиди и катехини (вещества подобни на танин), способни да намалят ръста на бактериитеи по този начин възпрепятстват възникване на кариес.
Необходимо условия е да се пият поне 3 чаши чай на ден.

Сиренето защитава от кариес

Според предишно изследване на учени от Австралия 3 чаши черен чай на ден могат да понижат кръвното налягане с няколко пункта. Дори числото да изглежда малко за човек болен от хипертония това е много важно. Ако се пресметне в мащабите на една нация това може да означава на 10% намаление на риска от възникване на хипертония, на 7% намалява на риска от сърдечни заболявания и 10% понижение на случаите на инсулт.

Каква е вашата любима напитка. Знаете ли с какво е полезна?
– Кафе
– Черен чай
– Зелен чай
– Билков чай
– Горещ шоколад

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории