Последни Рецепти
Последни Статии

Червеното вино е полезно за храносмилателната система

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Червеното вино е полезно за храносмилателната система и намалява холестерола.
Този благотворен ефект обаче не е основание да се черпим всеки ден – достатъчна е само една чаша на две седмици, според публикация в британски медии.

Ползите от Чаша червено вино на вечеря (но не всяка вечер)

woman eat pix

Първото значимо изследване по въпроса установи доста по-голямо разнообразие на добри бактерии в храносмилателната система сред почитателите на червеното вино в сравнение с хората, които предпочитат бяло вино, сайдер или бира.

Учените от лондонския Кингс колидж мислят, че благотворният ефект се дължи на полифеноли от люспите на гроздето, които се използват при производството на червено вино, но не и на бялото. В тях има много антиоксиданти, които са полезни за микробиома. Това обяснява и защо червеното вино се отразява добре на здравето, предаде БТА.

Дисбалансът на „добрите“ и „лошите“ бактерии може да влоши здравето, като отслаби имунната система, предизвика напълняване или висок холестерол. Микробиом с по-голям брой различни бактериални видове се смята за маркер за добро състояние на храносмилателната система.

“Ако трябва да избирате какъв алкохол да пиете, червеното вино изглежда най-уместното за потенциален полезен ефект върху здравето и микробите в червата, което също може да помогне за теглото и риска от сърдечни заболявания – каза ръководителят на изследването д-р Каролайн Льо Рой.

Учените са работили за изследването си с 3000 души във Великобритания, САЩ и Холандия.

Как се съчетава храна с червено вино

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории