Последни Рецепти
Последни Статии

Фолиева киселина и бременност

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Фолиевата киселина, наричана още витамин B9, е един от най-важните за здравето и е водноразтворим. Организмът не произвежда витамин В9, затова трябва да се набавя чрез храна или под формата на таблетки.

Естествен източник на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци. Особено богат е спанакът. 300 грама от него осигуряват 0,263 мг фолиева киселина, което покрива 65 на сто от дневните нужди. Същата порция зеле дава 44 на сто от дневните нужди.
Бобовите храни – леша, боб, нахут също доставят ценната съставка. От тях най-полезна е лещата – една чаша задоволява почти напълно дневните нужди от фолиева киселина.

Храни богати на фолиева киселина
vitamin b9
Учени: Пийте фолиева киселина през цялата бременност

Според препоръки на лекарите, бременните трябва да пият фолиева киселина през първите 12 седмици на бременността, като дневната доза е от 400 милиграма. Известно е, че добавката е особено полезна за мозъка на бъдещото бебе и намалява риска от спина бифида.

Сега британски учени откриха нови ползи от фолиевата киселина.
Ако жената пие добавката не само през първите три месеца, а през цялата бременност, бъдещото дете по-лесно ще изразява емоциите си, ще има по-богат речник, ще гради стабилни връзки и ще се справя по-леко с неуспехите, когато стане на 7 години, пише The Daily Mail.

Това сочат резултатите от проучване, в което вземат участие 41 бременни. 22 от тях са пили фолиева киселина през цялата бременност, а 19 – само през първите 3 месеца. След което децата били проследени до навършване на 7 години. Оказало се, че тези, чийто майки са вземали добавката през цялата бременност, били с по-висок емоционален интелект и психологическа устойчивост.

Учените все още нямат отговор на какво се дължи този ефект. Вероятно фолиевата киселина помага за развитие на мозъка и влияе на тази част от него, която отговаря за речта.

Естествен източник на фолиева киселина са зелените листни зеленчуци. Особено богат е спанакът. 300 грама от него осигуряват 0,263 мг фолиева киселина, което покрива 65 на сто от дневните нужди. Същата порция зеле дава 44 на сто от дневните нужди.

Бобовите – леша, боб, нахут също доставят ценната съставка. От тях най-полезна е лещата – една чаша задоволява почти напълно дневните нужди от фолиева киселина.

С фолиевата киселина не бива да се прекалява

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории