Сърнели
Добави към моето меню
Сърнели
брането на гъби е удоволствие. Рецептите с гъби са деликатес.
Разрешете ми да се похваля с набраните сърнели.
сарнела – брана в Търновския край
Когато бяхме в Родопите това лято там има много гъби, но не навсякъде в планината, трябват си условия за да растат гъбите, дъжд и слънце след това. Когато съберем познанията на всички членове на нашето семейство може да се получи и книга по въпроса. Предпазливостта и увереността са необходимо условие.
Свекърва ми е човека с най-много познания по въпроса, но е далеч от нас – 250 км са си 250 км. Затова когато берем гъбите сме много внимателни, когато се приберем още веднъж ги преглеждаме и чак след това ги приготвям.
Всяка гъба си има своите особености.
Сърнелата не се маринова. Най-добре е пържена, с лук, на омлет, с ориз. Може да се запече на скарата.
Когато сърнелите са млади приличат на излитащи ракети и имат много харкатерно пръстнче, което различава сърналата от двойниците й.
Когато порасте вече прилича на летяща чиния. Тогава се приготвя само гъбата, без стъблото, пече се на скара или се нарязва, посипва се с малко брашно и се пържи. Внимава се да не прегори, гъбата е много нежна и трябва да се разбърква внимателно и да се извади от олито в правилния момент.
Любима рецепта със сърнели
2 големи глави кромид лук
около 1 кг сърнели
4-5 с.л. олио
щипка черен пипер
* Кримид лука се нарязва на едро, гъбите се измиват с вода и се нарязват;
* В тава се загрява 2 с.л. олио (тавата в която е налято олиото се слага в загрята на 200 градуса фурна). Тавата се изважда и се слага лука и се кавърдисва – т.е. тавата с лука се слага за около 5 мин във фурната, като се разбърква поне 2 пъти лука;
* Добавят се гъбите и се поливат с останалото олио;
* Гъбите се пекат до готовност, около 40 мин, като в края на печенето се разбъркват.
Поднася се като гарнитура към печено месо, може и като мезе към бира. Ако гъбите са много може и като самостоятелно ястие. Овкусява се със смлян черен пипер, копът и магданоз нарязан на ситно.
Панирани гъби сарнели
Гъбите се нарязват на парчета, които се потапят в брашно и след това в разбити яйца.
Пържат се в обилно количество загрято олио до златисто.
Когато сме в планината съм пържила набраните гъби само с олио. Или съм ги пекла на тенекия. Винаги става вкусно.