Последни Рецепти
Последни Статии

На гости на Йорданка Добрева

Добавено в Великден

Добави към моето меню

На гости на Йорданка Добрева
Има хора, които срещаш онлайн и изграждаш доверие към тях по написаното и споделеното от тях. Така е с Дани. Нейният кулинарен блог е “Музика за свободното време” там има много красота, проверени рецепти и се усеща морето
Ето две рецепти, които са празнични и може да ви харесат

Торта с ягоди и бял шоколад

торта с ягоди и шоколад
Продукти :
За основата :
3 яйца
60 г брашно
60 г захар
1 с.л. вода
3 г бакпулвер
ванилия

Продуктите се хомогенизират добре и сместа се поставя във форма с диаметър 24 см, покрит с готварска хартия.
Пече се при 180 градуса 15 минути.

Плънка с ягоди:
2 жълтъка
80 г захар
100 мл мляко
125 г сирене крема
200 мл сладкарска сметана
600 г ягоди/300 г пюрирани, 300 г, нарязани на парчета/
1 с.л. желатин

торта ягоди и бял шоколад

На водна баня се бъркат жълтъците със захарта, до разтварянето й. Така жълтъците минават лека термична обработка. Добавят се млякото и пюрираните ягоди.
Желатинът се разтваря в малко студена вода да набъбне.
След това се оставя на водна баня да се втечни.
Добавя се към горната смес, която е леко изстинала.

Когато започне леко да се желира се добавят разбитата студена сметана, смесена с крем сиренето и нарязаните ягоди.
Изсипват се върху блата и се оставя няколко часа в хладилник да стегне.

Плънка с бял шоколад :
2 жълтъка
60 г захар
100 мл мляко
100 г бял шоколад
100 г сладкарска сметана
125 г крем сирене
1 с.л. желатин
ванилия

Като при първата плънка на водна баня се разбъркват жълтъците и захарта, добавят се начупения шоколад, смесен с прясното мляко до разтварянето му.
Аз малко разтопих в микровълнова шоколадът смесен с млякото .
Към тях се добавя предварително набъбналия и разтопен на водна баня, желатин.
След като започне леко да стяга се добавят разбитата сметана, смесена с крем сиренето.
Сместа се изсипва върху вече стегнатата първа смес.
Оставя се да стегне за поне 1 час в хладилник.

Отгоре се покрива с нарязани :
100 г ягоди
и 80 г настърган натурален шоколад

Много трудно се устоява на изчакването за желиране!

Новогодишна пита

новогодишна пита
Тесто
2 ч.ч. хладко прясно мляко
1.с.л. захар
4 яйца
2-3 с.л. олио
1 кг брашно /приблизително/
10 г суха мая, или 1 пакетче /аз ползвам турската суха мая – 11 г/
50 г разтопено масло
1/2 ч.ч. сусам леко запечен

Глазура
1 леко разбито яйце
сусам за поръсване

В купа смесваме хладкото мляко, захарта, яйцата и олиото.
Разбъркваме с миксер.
В отделна купа смесваме 2 ч.ч. брашно и маята и добавяме към горните съставки.
Разбъркваме с миксера и оставяме 10 минути.
Отделно разбъркваме 2 ч.ч. брашно със солта.
След като сместа е престояла 10 минути, добавяме брашното със солта като бъркаме на средна скорост с миксера/бъркалки за тесто/, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Ако се налага се добява допълнително брашно.
Прехвърляме го в голяма, намазнена купа и го оставяме за удвои обема си/ около 30 мин./

Тук трябва да внеса малко пояснение :
Понятието чаена чаша без посочени милилитри понякога ме бърка.
Моите събират 210 мл и при това положение ми остана от брашното.
По принцип в началото още се отделят 1 ч.ч. брашно за доомесване.
За това се посочва на два пъти, че се използват по 2 ч.ч и се преценява дали да се добави още брашно.

След като удвои обема си, тестото се разделя на 3 топки.
Върху набрашнена повърхност се разточва една кора, намазва се с масло и се поръсва със сусам.
Разточва се втората кора и се прехвърля с точилката върху първата.
Следва намазване с масло и поръсване със сусам.
Така се прави и с третата.
Нарязват се като парчета торта – на 8, или повече парчета.
Тук сложих върху всяко парче късмет
Завиват се като кифлички, като започваме от основата.
Подреждаме в тава, предварително намаслена и набрашнена и оставяме за около 30 минути да удвоят обема си.
Намазваме с яйцето и поръсваме със сусама/
Пече се при предварително загрята фурна до 10-170 градуса, като след първите 20 минути покриваме с фолио да не изгори.
Оставяме да изстине около 5-10 минути и изваждаме от тавата.

Изборът на Дани
Разгледах рецептите и снимките към тях. Преди всичко се ръководя от рецептата, а не толкова от снимката, макар че и тя има значение. Като за празник ги разделих на няколко вида :
– не може празник без пита, а в случая и без козунак
– основно ястие
– десерт

За съжаление при основните ястия нищо не ме “грабна”. Нямаше никакво творчество, въображение при агнешкото, дори при поднасянето.Затова не посочвам рецепта с основно.

Рецептата за пита при мен е фаворит:
Празнична погача
рецепта Петя Цанкова

Рецепта за десерт :
Бишкотена торта с ягоди
рецепта Дарина Николова
като при нея много ми хареса и темата за козунаци, при която е обяснено подробно приготвянето, както и показва много видове. Нейните рецепти са много и ми допадат.

Третата рецепта е за :
Сиропирана баница
рецепта Маргарита Димитрова
като нещо по-нестандартно /поне за мен/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории