Последни Рецепти
Последни Статии

Какво знаем за киселото мляко

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Какво трябва да знаем за киселото мляко

Обичате ли кисело мляко? Казват, че има няколко начина по които да се разбере дали киселото мляко е истинско
– да има сурватка в буркана
– когато се обърне лъжицата да не пада млякото от нея
– и вкусът. Вкусът трябва да е на кисело мляко, такова каквато е останало в нашите спомени

tefal 5
любима рецепта е кисело мляко е с плодове или сладко, в случая от смокини.

Киселото мляко го приемам за наш национален продукт. Прави се в Гърция, в Турция, в Сърбия. Освен на Балканите се прави и в на много други места по света. Смята се за една от храните с най-голяма хранителна стойност и с големи ползи за здравето.
Най-здравословният продукт е киселото мляко
Киселото мляко подобрява работата на главния мозък

Киселото мляко е вкусна и здравословна храна, само ако е качествено, приготвено от прясно мляко с добавка на закваска, без добавка на допълнителни вещества (сухо мляко, нишесте, консерванти). Без добавки на захар, бисквити, есенции, плодове, сиропи, шоколад… изберете натурално кисело мляко,

Как да изберем кисело мляко в магазина
Изборът е голям. Как да изберем правилното от разнообразието, което е изложено по щандовете в магазинте?
Натуралното е по-доброто
За приготвянето на кисело мляко са необходими само прясно мляко и два вида живи бактерии (Lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus). Избягвайте продукти, които имат много добавки, чиито имена дори се затруднявате да произнесете или не сте очаквали да видите в киселото мляко като хидрогенирани мазнини или изкуствени подсладители.
Търсете добрите бактерии
Пробиотиците (добрите бактерии) са подобни на бактериите, които живеят в храносмилателната ни система и са основни съставки на киселото мляко. Доказано е, че те подпомагат храносмилането и здравето на червата. Но на пръв поглед парадоксално – те не се съдържат във всички продавани кисели млека. Някои компании подлагат киселото мляко на термична обработка, която убива бактериите – полезни или не – за да направят млякото по-трайно.
Калцият е важен
Киселото мляко е много богат източник на полезния за костите калций, но количеството му е различно при различните марки. Предпочитайте онова, което има поне 15% от препоръчителната дневна доза калций (която за възрастните е около 1 грам).
Контрол над захарта
Опитайте се да намалите захарта. Не се уповавайте само на написаното на етикетите. Киселото мляко съдържа определен процент естествена млечна захар, известна като лактоза и съдържанието на захар, указано на етикета включва както естествената, така и добавената захар. Избягвайте продуктите, при които захарта е първата или втората съставка в списъка по присъствие.
Без добавки
Най-доброто, което можете да направите е да добавите сами пресни плодове към обикновено кисело мляко, мед или домашно приготвено сладко. Вкусна закуска се получава, ако към кофичка кисело мляко добавите 2 с.л. овесени ядки, плод или сушени плодове, както и лъжичка мед или сладко. Ако все пак си купите готово кисело мляко с плодове, проверете съставките и избягвайте млека с добавени захари. Възможно е киселото мляко да съдържа само смес от захар и оцветител, или “натурален” сок.
Мазнините не са страшни
Ако изберете обезмаслено мляко може да намалите калориите и наситените мазнини. Но внимание! “Обезмаслено” не значи винаги ниско калорично, тъй като много обезмаслени млека имат твърде голямо количество захар. Предпочитайте онези, които получават по-голямата част от сладостта си от истински плодове или добавете една лъжица мед към обикновено мляко.
Ако предпочитате вкуса на кисело мляко с по-високо съдържание на мазнини, можете да изберете такова с 1% или 2% масленост. Новите данни показват, че наситените мазнини в млечните продукти може да не са чак толкова лоши.
Например, проучване от 2011 на Brown University показва, че потреблението на млечни продукти не е свързано с опасността от сърдечна недостатъчност, вероятно защото има и други защитни хранителни съставки, които уравновесяват последиците от наситените мазнини.

Четете етикетите внимателно
За щастие, лесно можете да видите дали киселото мляко съдържа допълнителни пробиотици, тъй като това е описано на етикетите. Има и кисели млека с допълнително добавени живи микроорганизми, за да се увеличи полезността им. Проучването на пробиотиците все още е в развитие. Едно кисело мляко, което съдържа повече пробиотици не е непременно най-доброто.

Използвана статия на grreporter

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории