Какво знаем за киселото мляко
Добави към моето меню
Какво трябва да знаем за киселото мляко
Обичате ли кисело мляко? Казват, че има няколко начина по които да се разбере дали киселото мляко е истинско
– да има сурватка в буркана
– когато се обърне лъжицата да не пада млякото от нея
– и вкусът. Вкусът трябва да е на кисело мляко, такова каквато е останало в нашите спомени
любима рецепта е кисело мляко е с плодове или сладко, в случая от смокини.
Киселото мляко го приемам за наш национален продукт. Прави се в Гърция, в Турция, в Сърбия. Освен на Балканите се прави и в на много други места по света. Смята се за една от храните с най-голяма хранителна стойност и с големи ползи за здравето.
Най-здравословният продукт е киселото мляко
Киселото мляко подобрява работата на главния мозък
Киселото мляко е вкусна и здравословна храна, само ако е качествено, приготвено от прясно мляко с добавка на закваска, без добавка на допълнителни вещества (сухо мляко, нишесте, консерванти). Без добавки на захар, бисквити, есенции, плодове, сиропи, шоколад… изберете натурално кисело мляко,
Как да изберем кисело мляко в магазина
Изборът е голям. Как да изберем правилното от разнообразието, което е изложено по щандовете в магазинте?
Натуралното е по-доброто
За приготвянето на кисело мляко са необходими само прясно мляко и два вида живи бактерии (Lactobacillus bulgaricus и streptococcus thermophilus). Избягвайте продукти, които имат много добавки, чиито имена дори се затруднявате да произнесете или не сте очаквали да видите в киселото мляко като хидрогенирани мазнини или изкуствени подсладители.
Търсете добрите бактерии
Пробиотиците (добрите бактерии) са подобни на бактериите, които живеят в храносмилателната ни система и са основни съставки на киселото мляко. Доказано е, че те подпомагат храносмилането и здравето на червата. Но на пръв поглед парадоксално – те не се съдържат във всички продавани кисели млека. Някои компании подлагат киселото мляко на термична обработка, която убива бактериите – полезни или не – за да направят млякото по-трайно.
Калцият е важен
Киселото мляко е много богат източник на полезния за костите калций, но количеството му е различно при различните марки. Предпочитайте онова, което има поне 15% от препоръчителната дневна доза калций (която за възрастните е около 1 грам).
Контрол над захарта
Опитайте се да намалите захарта. Не се уповавайте само на написаното на етикетите. Киселото мляко съдържа определен процент естествена млечна захар, известна като лактоза и съдържанието на захар, указано на етикета включва както естествената, така и добавената захар. Избягвайте продуктите, при които захарта е първата или втората съставка в списъка по присъствие.
Без добавки
Най-доброто, което можете да направите е да добавите сами пресни плодове към обикновено кисело мляко, мед или домашно приготвено сладко. Вкусна закуска се получава, ако към кофичка кисело мляко добавите 2 с.л. овесени ядки, плод или сушени плодове, както и лъжичка мед или сладко. Ако все пак си купите готово кисело мляко с плодове, проверете съставките и избягвайте млека с добавени захари. Възможно е киселото мляко да съдържа само смес от захар и оцветител, или “натурален” сок.
Мазнините не са страшни
Ако изберете обезмаслено мляко може да намалите калориите и наситените мазнини. Но внимание! “Обезмаслено” не значи винаги ниско калорично, тъй като много обезмаслени млека имат твърде голямо количество захар. Предпочитайте онези, които получават по-голямата част от сладостта си от истински плодове или добавете една лъжица мед към обикновено мляко.
Ако предпочитате вкуса на кисело мляко с по-високо съдържание на мазнини, можете да изберете такова с 1% или 2% масленост. Новите данни показват, че наситените мазнини в млечните продукти може да не са чак толкова лоши.
Например, проучване от 2011 на Brown University показва, че потреблението на млечни продукти не е свързано с опасността от сърдечна недостатъчност, вероятно защото има и други защитни хранителни съставки, които уравновесяват последиците от наситените мазнини.
Четете етикетите внимателно
За щастие, лесно можете да видите дали киселото мляко съдържа допълнителни пробиотици, тъй като това е описано на етикетите. Има и кисели млека с допълнително добавени живи микроорганизми, за да се увеличи полезността им. Проучването на пробиотиците все още е в развитие. Едно кисело мляко, което съдържа повече пробиотици не е непременно най-доброто.
Използвана статия на grreporter