Последни Рецепти
Последни Статии

Доматите намаляват риск от рак на простата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Доматите намаляват риск от рак на простата
Редовната консумация на домати, които са богати на антиоксиданта ликопен, понижава риска от рак на простатата, показват резултатите от британско изследване, цитирани от Би Би Си.
Учени от университета в Бристол са установили, че доматите намаляват риска от развитие на рак на простатата. Екипът е изследвал хранителния режим и начина на живот на около 20 000 британски мъже на възраст между 50 и 69 години. Установили са, че мъжете, които всяка седмица консумират над 10 порции домати, включително пресни домати, доматен сок и боб в доматен сос, са с 18 процента по-малък риск от рак на простатата.
Препоръчваната консумация на 5 или повече порции плодове или зеленчуци дневно пък намалява този риск с 24 на сто в сравнение с мъжете, които изяждат две и половина или по-малко порции дневно.

domati bg

Затова домати и рецепти приготвени с домати, от доматен сос до лютеница, както и консервирани трябва да присъстват в менюто на мъжете, които искат да бъдат здрави.
Редовната употреба на домати в храненето, по последни изследвания, намаляват риска от рак на простата с 20%, в сравнение с храненето на мъже, които не консумират.
Обяснението за превантивното действие на доматите се крие е голямата концентрация на ликопен от групата на каротиноидите пигменти
Ликопенът е мощен антиоксидант, бори се с токсините в организма и защитава ДНК от преждевременно увреждане. Учените съветват да се включват в менюто домати за да бъдем здрави и защитени от онкологични процеси.

Доматите намаляват риск от рак на гърдата

Получените резултати навеждат на мисълта, че доматите могат да играят важна роля за превенция на рака на простатата – отбелязаха учените. – Все пак са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят тези заключения

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории