Продукти, които изгарят мазнини
Добави към моето меню
Продукти, които изгарят мазнини
Има продукти, които ускоряват метаболизма, активират изгарянето на мазнини и отвеждат токсини от организма. Ето някои – от леща до стриди и аспержи, някои са достъпни, други не толкова.
– Броколито изгаря мазнини – богато е на глюкорафанин – това органично съединение със сложно име действа просто и ефективно, като изпраща сигнал на клетките да изгарят по-активно мазнини. Броколито съдържа малко калории (33 ккал в 100 г), но е вкусно и насища. При редовна употреба спомага за изчистване на организма от токсини.
Броколи защитават хрущялите от разрушаване
– Кокосово мляко спомага изгаряне на мазнини – екзотично е, но се намира и в нашите магазини. Източник е на триглецириди със средна верига, които са известни със своите антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Сред спортистите е известно като източник на енергия. Кокосовото масло се усвоява от организма и не се отлага в мастни депа.
– Канела, стимулира изгаряне на мазнини – Главната особеност на канелата е това, че способства за регулация на кръвната захар след прием на храна. Факт, че канелата намалява кръвната захар. Една от теориите е, че ефекта се дължи на веществото проантоцианидин (най-могъщия известен антиоксидант), което се съдържа в нея.
Дневна доза канела е ¼ ч.л. на ден. Може да се добавя към кафе, овесена каша, мляко. Ако прекалим с количеството може да раздразни стомаха и да предизвика гадене. Особено ако имаме ниско кръвно налягане трябва да сме внимателни, защото го понижава
– Зелен чай, стимулира изгаряне на мазнини – съдържа два пъти повече кофеин от кафето, а кофеинът стимулира изработването на адреналин, който изпраща сигнали към мастните отлагания. Чаят съдържа и катехини, антиоксидант, който спомага за по-тънка талия. Достатъчно е да се пият 3 чаши зелен чай на ден, разбира се без захар и нещо сладко към него.
– Аспержи – също деликатес заради по-високата им цена, но се предлагат и в нашите магазини. Това е нискокалоричен зеленчук (21 ккал на 100 г). Богати са на фибри и на витамини A, С, Е и К и като резултат активират обмяната на веществата. Спомагат и за отвеждане от организма на излишната течност.
– Леща – вкусна е лещата и съдържа повече белтъчини и желязо от месото. За да се усвоява храна богата на белтъчини организмът изразходва много енергия, която взема от собствените запаси на мазнина. Дефицит на желязо е свързан не само с умора, слабост и бледност, но и със забавяне на метаболизма. Лещата е богата на фибри, които подобряват работата на стомашния тракт. Пектин, който спомага за отвеждане на шлаките от организма, биофлавоноиди намаляват нивото на кръвната захар. Въглехидратите в лещата не са малко, но не си заслужава да се отказвате от нея, просто я включвайте в менюто си за първата половина на деня и не по-често от 3 пъти в седмицата.
– Стриди – оморските дарове стридите са като спасение за тези, които следят за своето тегло. Деликатес, афродизиак. Стридите се сервират обикновено с отворени черупки, в чиния с лед, най-често с четвъртинки лимон, хляб и масло. Този начин на сервиране произлиза от традицията на средиземноморската кухня. В една дузина стриди се съдържат 100 ккал и 2 г мазнини и са най-богатия източник на цинк. Цинкът като микроелемент намалява влечението към сладкото, особено в периода на ПМС.
– Кисело мляко и млечни продукти – млечните протеини, които се съдържат в киселото мляко, в изварата повишават в организма нивото на хормона калцитриол (Витамин D и неговият активен метаболит – 1,25-ди(ОН)-витамин D (калцитриол) – играят основна роля в калциевата хомеостаза и костния метаболизъм) отговаря за обмена на калций и флуор в организма, но и активират клетките да изгарят подкожна мазнина. Действието се усилва от белтъчините и пробиотиците. Трябва да се изберат само правилните млечни продукти, ако са с намалена масленост, тогава съдържат повече калций и най-важното трябва да са качествени. Забравете за сладките варианти с добавки на плодове, шоколад и още неизвестно колко консерванти. Изберете кисело мляко, истинско и вкусно (ако имате мултикукър може да си го приготвяте и сами – това е едно от нещата за които използвам уреда)
– Малини – яжте малини, когато им е сезона, колкото се може по-често (има сортове, които дават плодове и през септември). Освен, че са вкусни, те са полезни и при отслабване. Не става въпрос за крайности като да купувате таблетки малинови кетони – това са химични съединения, на които се дължи така приятния и силен аромат на малините. Оказва се, че кетоните от тези плодове се отразяват изключително благоприятно върху организма и спомагат за отслабване. Те влияят директно върху мастните клетки и помагат за бързото изгаряне на мазнините. Проблемът обаче е в това, че в един килограм малини има от един до четири милиграма кетони. Затова широко се използва синтетичната версия, предлагана на таблетки.
– Ананасът също е хит, заради съдържанието на Бромелаин (бромелин) -мощен протеолитичен ензим, който се съдържа в плода. Естествената му способност да смила белтъците го прави желан в менюто на всеки, който спазва богата на протеини диета.
– Орехи и ядки – способстват метаболизма и неутрализират токсините, без тях биха оставали в мастните клетки и да способстват развитие на целулит. Съдържат пиноленова киселина – полиненаситена мастна киселина (някои препарати за отслабване съдържат Корейски бор, който е богат на пиноленова киселина, която стимулира производството на два от хормоните в храносмилателния тракт – холецистокинин и глюкагон подобен пептид. Те са основните маркери на усещането за ситост и водят до бързо потискане на глада). Учени от Корея са стигнали до извода, че пиноленовата киселина възпрепятства натрупването на излишни см по талията, като регулира нивото на грелин, който стимулира глада и лептин, който го потиска. Най полезни в това отношения са кедрови ядки, бразилски ядки и бадеми – разбира се без захарна глазура или сол. Достатъчни са 50 г, не всеки ден, а когато изпитаме глад между храненията, по-добре е да се хапват в първата част на деня.
– Грейпфрут – в един плод се съдържа дневната доза витамин С. Именно аскорбиновата киселина намалява чувството за глад и стимулира изработването на L-карнитин, който играе роля при разграждане на мастните киселини. Съвет – полезните вещества се съдържат във вътрешната бяла ципа, т.е. под кората, затова когато приготвяте фреш от грейпфрут не я махайте.
Стройна фигура с грейпфрут
– Чиа, семена от чиа – не е екзотика вече у нас. Ацтеките са употребявали още през XVI век и днес е много популярна в Мексико. Чиа е богата на омега 3 мастни киселини, фибри и белтъчини. Тези малки семенца активират глюкагон, хормон, който способства за разграждането на гликогена в черния дроб и по този начин повишава нивото на кръвната захар, в което се изразява противоположността му с инсулина — единствения хормон в организма, който намалява нивото на кръвната захар. След като бъдат изядени семенцата чиа след 10-15 мин те увеличават своя размер 1—12 пъти, което позволява да се намали порцията.