Доматите забавят развитието на рак на стомаха
Добави към моето меню
Доматите могат да забавят развитието на рака на стомаха, но трябва да се ядат целите, установиха италиански учени, цитирани от в. “Дейли мейл”, цитиран от БТА.
Откритието ще даде възможност за изследвания как да бъде предотвратяван ракът на стомаха, както и как да се използват диети в подкрепа на обичайните лечения.
Резултатите на учените от центъра за онкологични изследвания в Мерколиано показват, че доматите намаляват способността на раковите клетки да се разпространяват и развиват, както и предизвикват смъртта им. Специалистите са работили с екстракти от сортовете “Сан Мардзаро” и “Корбарино”, които са често срещани в страната им.
Ликопен е каротиноиден пигмент, който продава цвета на някои плодове – домати, диня, червен грейпфрут – съдържанието зависи от сорта и от зрелостта на даден плод.
Откритието противоречи на досегашните резултати, според които ползата от доматите се дължи на специфични съединения като ликопен.
Доматите намаляват риск от рак на гърдата
Доматите предпазват от рак на бъбреците
Доматите намаляват риск от рак на простата