Фестивал на фестивалите
Добави към моето меню
Какво: „Фестивал на фестивалите”
Къде: Етъра, до Габрово
Кога 22 – 24 юни 2018 г.
„Фестивал на фестивалите” представя традициите, свързани с храната в различни части на България
Представители на 19 организации, свързани с празници, посветени на храната, ще вземат участие във „Фестивал на фестивалите”, който се провежда на 22 и 23 юни в ЕМО „Етър”. Проявата е част от събитията, свързани с големия празник Еньовден.
Ако минавате край Габрово, не пропускайте да минете под големия билков венец за здраве, късмет и любов, както повелява традицията, и да се насладите на още много други изненади.
Програмата за Еньовден през 2018 г. в Етъра е много интересна и богата.
Астрономически празникът се свързва с деня на лятното слънцестоене, в християнския календар – с рождението на Свети Йоан Кръстител, а според народната традиция – с много ритуали за здраве, любов плодородие и късмет.
В Етъра пресъздават обичая, като организират работилница за направа на празнични венци и китки от билки, които подреждат в изложба. През 2018 г. програмата от 22 до 24 юни е още по-богата: има и среща-дискусия на тема „Храната – поглед към традиционното и природосъобразното“ с участието на организатори на кулинарни фестивали от страната. Със сигурност е полезно да се обмени опит как се съхраняват за поколенията уникалните регионални традиции.
Фестивалът на фестивалите събира на едно място пъстротата на банатските вкусотии, празниците на шарената сол от пазарджишкото село Бъта, на самоковския картоф, на райската ябълка от с. Хрищени, Старозагорско. Във Фестивала на фестивалите в Етъра се представят севлиевският празник на тиквата, празникът на горнооряховския суджук и още много други прояви, посветени на културната кулинарна памет!
Как ще протече „Фестивал на фестивалите”?
От 13:00 часа на 22 юни в хотел „Странноприемница” дискусията „Храната – поглед към традиционното и природосъобразното”. Включени са организатори на кулинарни празници от различни места на България. Дискусията е със специалното участие на проф. д-р Лозинка Пенчева, доц. д-р Николай Вуков, доц. д-р Петър Петров. Модератор е Ваня Донева, главен уредник на ЕМО „Етър”.
На следващия ден – 23 юни, от 11:00 ч. в музея се организира базар с демонстрации и дегустация на храни и ястия, в който се включат както участници в дискусията, така и присъединили се на по-късен етап представители на фестивали, посветени на храната.
Във „Фестивала на фестивалите” и в базара с демонстрации и дегустация на храни и ястия ще вземат участие представители на:
– Международен кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” (с. Асеново, обл. Плевен);
– Национален фестивал на ореха (с. Голямо Дряново, обл. Стара Загора);
– Празник на горнооряховския суджук (Горна Оряховица);
– Празник на еленския бут (Елена);
– Празник на житото „Пътят на хляба” (с. Преславен, обл. Стара Загора);
– Празник на картофа (Самоков);
– Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти (с. Куртово Конаре, обл. Пловдив);
– Фестивал на динята (с. Никюп, обл. Велико Търново)
– Празник на картофите (Клисура);
– Празник на пелина (с. Змейово, обл. Стара Загора);
– Празник на райската ябълка (с. Хрищени, обл. Стара Загора);
– Празник на тиквата (Севлиево);
– Празник на хляба, житото и Добруджа (с. Спасово, обл. Добрич);
– Празник на царевицата (Исперих);
– Празник на черешата (с. Кирилово, обл. Стара Загора);
– Празник на шарената сол (с. Бъта, обл. Пазарджик);
– Фестивал „Гозбите на Добруджа” (с. Сребърна, Силистра);
– Фестивал „Ракия – магия” (с. Ганчовец,община Дряново);
– Селски мол (Габрово).