Храни, които предизвикват възпаления
Добави към моето меню
Храни, които предизвикват възпаления
За да бъдем здрави и в добра форма е много важна каква храна яден. Много заболявания може да бъдат причинени заради консумация, обработката или прекаляването с дадени храни.
Има много храни, които смятате за полезни, а те всъщност не са такива. Тези храни се обработват, подправят, рафинират, разреждат, подслаждат, осоляват или казано по друг начин – променят се. Именно тези промени доказват, че много продукти всъщност вече не са истинска храна. Техните съставки се преработват, за да се създаде по-дълъг срок на годност. За съжаление по този начин се унищожават полезните противовъзпалителни компоненти на хранителните продукти.
Има храни, които причиняват възпалителни процеси в организма. Ето някои от най-разпространените такива храни, които е добре да ограничите или изключите от менюто си.
– Сол. Жизненоважните минерали и соли за организма нямат общо с готварската сол, която допълнително внасяме в организма си и с която насищаме и затрудняваме правилното му функциониране. Прекомерният прием на сол може да изостри възпалителните процеси в тялото, като артрит, цироза или бъбречни заболявания.
Как да намалим употребата на сол
– Захар. Захарта присъства в какво ли не, съдържа се във всички продукти с които сме склонни да се изкушаваме и да прекаляваме – сладкиши, десерти, торти, добавя се дори към туршиите. А бялата рафинирана захар е причина за диабет, заболявания на зъбите, нарушаване на обмяната на веществата, високо кръвно налягане и още много други. Затова трябва да се приема колко се може по-малко захар.
– Подсладителите са заместител на захарта, но също така са вредни за здравето. Нали не вярвате, че ще решите проблема с диабета или затлъстяването като замените захарта с подсладители? Изкуствените подсладители като захарин и аспартам са свързани с някои възпалителни състояния в организма като рак на пикочния мехур, например.
– Алкохол – в големи количества причинява сериозни състояния и заболявания. Обикновено засегнатите органи са черен дроб, ларинкс, стомах и хранопровод. Въпреки че малки умерени дози алкохол са препоръчителни за здравето, прекомерната консумация може да доведе до усложняване на възпалителните заболявания.
– Кофеин – не бива да се прекалява с кафето, защото прекомерна консумацияби могла да доведе до увеличаване на съществуващи вече възпаления. Освен това предозирането с кофеин причинява неспокоен сън и влияе зле на надбъбречните жлези.
– Растителни масла за готвене. Олио, слънчогледово олио се използва и за готвене, и за овкусяване на салати и пресни предястия. Маслата за общо ползване обикновено са изключително вредни от гледна точка на възпалителните процеси, защото ги ускоряват заради наличието на големи количества омега-6 мастни киселини. От друга страна нивата на омега-3 мастни киселини в тези растителни масла са много ниски, следователно повишеният им прием може да допринесе за допълнителни възпалителни процеси в организма.
– Трансмазнини. Продукти, които съдържат големи количества транс мазнини обикновено са причинители на възпалителни процеси в организма. Болести като коронарна болест на сърцето, рак и диабет тип 2 могат да бъдат свързани с прекомерната употреба на трансмазнини. Срещат се най-вече в маргарин, пържени храни, фаст фууд и промишлено произведени сладкиши.
Транс мазнини
– Червено месо – Повечето месо идва от места, където животните се отглеждат по много лош начин. Хранят се с определена храна, за да растат по-бързо,ж ивеят затворени в малки клетки и пространства. На животните се дават антибиотици, хормони и други лекарства. Ето защо, когато консумирате месо от животни, отглеждани по този начин, вие задръствате организма си и го предразполагате към разболяване. В преработените меса също така се съдържат консерванти, оцветители и изкуствени ароматизатори. Прекомерната употреба на месо може да увеличи рисковете за възникване и задълбочаване на възпаления при прекалена и честа употреба. Доказано е, че повишеният прием на червено месо предизвиква образуване на антитела в организма, които от своя страна водят до възпаления в различни органи и системи.
– Рафинирани (бели) брашна. Трябва да се избягват така както подсладените храни. Ограничете консумацията на тестени изделия до веднъж седмично, колкото и да са вкусни пита, баница, тутманик се прави веднъж в седмицата, не всеки ден. Включвайте в менюто си пълнозърнесто брашно.
– Млечни продукти. Любими на всички, но все пак вредни при прекомерна употреба, млечните продукти предизвикват възпалителни процеси в тялото. Често млякото се явява алерген, който предизвиква различни проблеми като кожни обриви, запек, проблеми с дишането, възпаления в ставите. Възрастните хора не се нуждаят от консумация на (прясно) мляко и дори противно на общоприетото схващане здравината на костите не идва от приема на мляко и млечни продукти, а от растителните храни. Млечните продукти водят до възпалителни процеси за много хора и колкото по-преработени са те, толкова по-опасни за здравето стават. Това не означава крайност като тази да изключите прясното мляко от менюто си, трябва да е разумно и не когато сте настинали.
Продукти богати на калций