Зелен боб мусака
Добави към моето меню
Зелен боб мусака
рецепта за вкусна мусака от зелен фасул – здравословна рецепта, която може да се приготвя през цялата година
1 кг зелен боб (може замразен или от консерва)
2 моркова
2 глави кромид лук
2 домата
250 гр извара
1 ч.л. червен пипер
1 с.л.олио
за заливката
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
4 с.л. вода
магданоз за поръсване
* Зеленият боб (ако е пресен) се почиства от връхчетата, а по-дългите чушки се срязват на 2, на 3. Сварява се на пара за 20 мин (или по класическия метод се залива с вода и се сварява);
* Кромид лукът и морковите се режат на ситно и се задушават с 1 с.л. олио и малко вода. Добавя се червения пипер и се остранява от огъня.
* Добавят се доматите, нарязани на малки кубчета и изварата и се разбърква;
* В тава се реди пласт от сварения боб, разпределя се плънката от лук, моркови, домати и извара;
* Приготвя се заливката от кисело мляко, брашно и яйцата, като се разбиват и се залива мусаката;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса докато заливката стане златиста, около 30 мин.
Може да се поднесе топла и студена, поръсена с ситно нарязан магданоз.