Последни Рецепти
Последни Статии

Грешки в готвенето, които могат да съсипят и най-добрата рецепта

Добавено в Готварски техники, Любопитно

Добави към моето меню

Решили сте да сготвите някое ястие, купили сте добри продукти, спазвали сте рецептата стъпка по стъпка, с точните пропорции и всичко останало, но…
Кулинарни грешки, които всеки може да допусне
Грешки при готвене, които всеки може да допусне
Резултатът е далеч от очакваното. Звучи ли познато?
За да не изпадате отново в такава ситуация това са няколко съвета подбрани от редакторите на adme.ru. Това са някои от най-срещаните грешки в готвенето, които развалят любимите ни рецепти.

Разпространени грешки при готвенето, които могат да съсипят и най-добрата рецепта

retro kitcjen pix 1


1. Препълване на тигана

Ако искате месото да има хрупакава златиста коричка, дайте му пространство. Когато тиганът е препълнен, то просто ще се свари.

2. Готвене на месо в тефлонов тиган
Тиганите с незалепващо покритие се загряват по-малко: запазете ги за омлети и палачинки. Месото иска скара или чугунен тиган с дебело дъно.

3. Варене на макарони в неподсолена вода
Основно правило в приготвянето на макаронени изделия е да варите в подсолена вода. Липсата на сол в пастата не се оправя с никакъв сос. Ако не сте сигурни в пропорциите, придържайте се към следното: идна супена лъжица сол на 300 грама паста.

4. Измерване на сухите съставки с чаша
Чашите съдържат различен обем течности и сухи продукти. Чаша с обем 200 ml не отмерва 200 грама брашно или захар. Затова някои рецепти започват с това с каква чаша (колко милилитра) са измервани продуктите.
Приготвянето на сладкиши изисква точни пропорции, затова използвайте специални кухненски мерителни уреди. Да се използва електронна везна в кухня се оказва полезно (а когато сме на диета е задължително)

5. Недостатъчно загрят тиган
Добрите готвачи казват: „Ако мислите, че тиганът е вече е достатъчно горещ, изчакайте още две минути и тогава започвайте.“
Загрейте добре мазнината в тигана, преди да сложите вътре продуктите, които искате да готвите. Така те не поемат много мазнина и образуват приятна коричка. Както за месото, така и за зеленчуците.

6. Прегорял чесън
Повечето рецепти изискват чесънът да се добави в края на готвенето. Ако искате да го запържите в началото, след като стане златист, го отстранете от огъня, а не го дръжте там, докато прибавяте останалите продукти. Той съдържа много по-малко вода от всеки друг зеленчук и изгаря много бързо. Когато прегори, чесънът може да внесе доста неприятен аромат в ястието.

7. Месото от хладилника на печката
Месото трябва да е темперира и след това да се готво.
Когато готвите замразено месо, уверете се, че имате време да го размразите за няколко часа на стайна температура. Размразеното на стайна температура месо се загрява по-равномерно, докато замразеното може да изглежда препечено отвън, но да остане сурово вътре.

8. От тигана в чинията
Дори когато нямате търпение да опитате ястието, почакайте няколко минути – не го нарязвайте веднага. След няколко минути ще бъдете впечатлени от резултата. През това време ароматите му ще се засилят, а соковете ще се разпределят равномерно.

refrigerator pix 2
9. Държите всички продукти в хладилник
Доматите, лукът, чесънът, картофите, тиквичките, патладжаните и тропическите плодове като киви или манго имат много по-добър вкус, когато са държани на стайна температура. В хладилника те губят свежестта си и дори се развалят по-бързо.
Храните, които не трябва да държим в хладилник

10. Непрекъснато обръщане
Не е нужно непрекъснато да обръщате месото при пържене. Резултатът е пресушаване, ако има панировка тя пада. Оставете време храната да се сготви от едната страна, а след това обърнете другата. Това е правилото на всеки добър готвач.

11. Преваряване на яйцата
Преварените яйца имат вкус на гума и неприятен синкав оттенък. На самите яйца нищо им няма. За да получите точния цвят и текстура, махнете ги от огъня в момента, в който водата заври и ги оставете под капак за 10 минути.Ако искате да ги сварите, както баба ми е учила, след като заври водата с яйцата за твърдо сварени яйца са нужни 8 минти, след което яйцата се заливат със студена вода.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории