Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които понижават кръвното

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Високото кръвно налягане е хронично заболяване, което налага прием на лекарства до живот. Хванато на пo-ранен етап, заболяването може да се овладее чрез промяна начина на живот – физическа активност и хранене.
Хранене при високо кръвно

Има храни, които помагат да се намали високото кръвно налягане

berry pix 2

1. Зелени зеленчуци
Включвайте в менюто си храни, богати на калий и магнезий като зелем, броколи, брюкселско зеле, спанак, рукола, целина, чесън, свежи зелени подправки. Те съдържат вещества, които успокояват симпатиковата нервна система, намаляват натоварването върху сърцето.

2. Ленено семе
Проучванията показват, че лененото семе успешно намалява кръвното налягане. То също прочиства кръвта от излишния холестерол, укрепва сърдечния мускул, като по този начин се предотвратява развитието на инсулт и инфаркт.

3. Червено цвекло
Червеното цвекло е богато на витамини от групата В, фолиева киселина, никотинова киселина и аскорбинова киселина. В корена на културата се съдържат минерални соли, фосфор, желязо, мед, силиций.

4. Бобови
Те са богати на разтворими фибри, магнезий, калий, които са отлични съставки за понижаване на кръвното налягане и за цялостно подобряване здравето на сърцето.
bobovi 450 2 labe

5. Кисело мляко
Ежедневната консумация на мляко дава на сърцето калций и витамин D, които помогат за намаляване на кръвното налягане до 10%. Консумирането на кисело мляко най-малко пет пъти седмично може да намали риска от развитие на хипертония с почти една четвърт.

6. Банани
Бананите са отличен източник на калий. Не забравяйте да го включите в закуската си. Може да се добави в каша, смесен с извара или домашно приготвено мюсли.

7. Печени картофи
Картофите съдържат много калий и магнезий – две жизненоважни вещества за поддържане здравето на сърцето и за намаляване на високото кръвно налягане. Най-добре е да ядете картофите изпечени и без сол.

8. Броколи
Ново проучване показва, че глутаминова киселина, съдържаща се в големи количества в зеленчуци като броколи, понижава кръвното налягане. Благодарение на богатия си състав, броколите играят важна роля в процесите на хематопоезата, премахват холестерола, укрепват стените на кръвоносните съдове и значително намаляват риска от сърдечен удар и инсулт.

9. Слънчогледови семки
Са отличен източник на магнезий. Не трябва да са солени, защото съдържат голямо количество натрий, който трябва да се избягва.

Нашият съвет е рдовно да измервате кръвното си налягане и да се консултирате с Вашия лекар. Бъдете здрави.

Забранени храни при високо кръвно налягане

Източник: ABC Fact на бг manager.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории