Последни Рецепти
Последни Статии

Забранени храни при високо кръвно налягане

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хранене при високо кръвно налягане
Намаляването и дори отказът от някои продукти е профилактика при хипертония

Забранени храни при високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане, хипертония е когато нивото на кръвното е по-високо от 140/90 mmHg – състояние, което може да съществува без видими симптоми, както главоболие или замаяност. Но хипертонията е коварно състояние, което провокира коронарни сърдечни или бъбречни заболявания.
Храната може да помогне и дори да лекува хипертония, необходимо е да се изключат някои храни, които вдигат кръвното и да се следват препоръките на лекуващия лекар.

infarkt

По-малко сол – солта, натриев хлорид NaCl е основният източник на натрий в храната. Той повишава кръвното налягане. Сол има в големи количества в консервираните храни – кисели краставички, кисело зеле, маслини, течни подправки, консерви, сосове… Когато избирате продукти в магазина погледнете етикета и изберете тези с по-малко съдържание на сол. Когато приготвяте домашни консерви и туршии намалете солта, а когато готвите сложете по-малко сол, опитайте да подобрите вкуса на приготвеното ястие с подправки.
Как да намалим солта

Преработено месо – сол се добавя към храни от месо като консервант за да забави развитието на вредните бактерии, и като подобрител. Наденица, кренвирши, бекон, салами, консерви с риба и рибни салати съдържат сол. Избирайте прясно месо с гарантиран произход и го пригответе с по-малко сол.
Вредни ли са пушената риба и колбаси

Алкохолни напитки – високо съдържание на калории и бедни на хранителни вещества. Прекомерната употреба на алкохол води до проблеми със сърцето, черния дроб, наднормено тегло. На ден може да си позволявате една бира или 150 мл червено вино, и с повод чаша концентрат.

Мазни храни – всяко хранене с високо съдържание на мазнини може да повиши холестерола и триглециридите в кръвта до високи нива. Като резултат атеросклероза, заболяване, при което кръвоносните съдове се стесняват и запушват поради отлагане по стените им на мазнини и холестерол. Запушването ограничава потока на кръвта към мозъка и други части на тялото и това може да доведе до критични състояния като сърдечна недостатъчност или удар. Атеросклерозата води и до високо кръвно налягане. Храни с високо съдържание на мазнини са пържени ястия, сладкиши, торти, чипсове, консервирани меса и продукти приготвени с масло или свинска мас. Избягвайте и сосовете и дресингите, приготвени с мазнини. Това на пръв поглед е трудно, но пърженето има своите алтернативи, като печене, запичане на грил тиган или скара, задушаване, някои от традиционните рецепти за кюфтета, риба, тиквички, които се правят традиционно пържени могат да се приготвят на фурна като се използва хартия за печене за да не залепват

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории