Последни Рецепти
Последни Статии

Прекомерната употребата на сол води до високо кръвно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Доказано е, че не трябва да се прекалява със солта, защото солта е бяла смърт. Действително, в големи количества солта оказва негативно влияние на здравето на човек, особено ако има съпътстващи заболявания на сърце, черен дроб, бъбреци, кръвоносни съдове.

Как да намалим употребата на сол

salt pix
Здравословното хранене не премахва ефектите от злоупотребата със сол

Изследване с участието на учени от лондонския Импириъл колидж показва, че хората, които консумират най-големи количества сол, имат по-високо кръвно налягане, независимо от това колко здравословно се хранят. Хората, които консумират най-големи количества сол, имат по-високо кръвно налягане, независимо от това колко здравословно се хранят.
Според авторите на изследването резултатите от него са предупредителен сигнал, че хората трябва да внимават колко сол приемат, както и че производителите трябва да ограничат съдържанието й в продуктите. Факт е, че много от продуктите които купуваме сол, която може и да не е показана в етикета, но това не означава, че не я приемаме.

Високото кръвно налягане засяга един на четирима възрастни във Великобритания. 35-40% от българите имат повишено кръвно налягане, според проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите. Високото кръвно се свързва с повишен риск от здравословни проблеми, сред които инфаркт и инсулт.

За целите изследването, публикувано в сп. “Hypertension”, са анализирани данни за над 4000 души от Великобритания, САЩ, Япония и Китай. Учените са изследвали концентрациите на натрий и калий в проби от урина на участниците, както и приема на над 80 хранителни вещества, за които се смята, че понижават високото кръвно налягане – например витамин С, фибри, омега-3 мастни киселини.
Изследователите са открили зависимост между високото кръвно налягане и повишения прием на сол дори при хора, които си набавят големи количества калий и други понижаващи кръвното вещества. Оказало се, че хранителните продукти, съдържащи въпросните вещества, не противодействат на повишаващия кръвното налягане ефект от солта.

sol 1

Използвайте зелени подправки в ястията за по-малко сол

Прекалената употребата на сол водо до високо кръвно налягане

Според статистиката българите са втори в света по консумация на сол на ден, и първи в ЕС по смъртност от сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти. Съгласно изследвания на натрий в урината (най-точен метод за прием на сол) бъгларинът приема (средно, защото има хора, които са ограничли солта в храненето си) по около 14-18 г сол на ден. Двете неща със сигурност са свързани, категорични са специалистите.

Препоръките за количество, което не създава риск за здравето, са 5 до 6 г. Световната здравна организация препоръчва 5 г, Европейският съюз и САЩ – 6 г. Но по принцип потребностите на човека са още по-малки – движат се според възрастта и при децата са около грам – грам и половина, а при възрастните – 3,75 г сол на ден, казва проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Специалистите са установили, че средният прием на сол сред всички участници в изследването е 10,7 г. на ден. Разбивката по страни показва, че във Великобритания хората употребяват средно 8,5 г сол дневно, а в САЩ, Китай и Япония – съответно 9,6 г, 13,4 г и 11,7 г на ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории