Ориз по индийски
Добави към моето меню
Ориз по индийски
ориз “Басмати”, сварен с подправки и запържен с гхи и ароматни зеленчуци
250 г ориз “Басмати”
1 – 2 дафинови листа
1 пръчка канела (или 1 щипка канела)
за ароматните зеленчуци:
1 ч.ч. замразен грах
1 с.л. гхи (преварено чисто масло)
1 глава кромидлук
1 морков
1 зелена чушка и 1 червена чушка
1/2 индийско орехче, настъргано
щипка къри
* В тенджера се наливат 4 ч.ч. вода и се прибавя канелата и дафиновите листа. Когато водата заври се добавя ориза и се сварява до готовност (правилото 1:4 вода – ориз, готов е 25 мин след завирането);
* Зеленчуците се нарязват – кромид лука на кръгове, морковите и чушките на ситно. В дълок тиган (уок) се загрява гхи (чисто масло) и се запържват зеленчуците. Добавя се и граха (измит със студена вода, без да се размразява предварително)
* Зеленчуците се подправят с настъргано настъргано индийско орехче и къри;
* Добавя се ориза, разбърква се и се запържва за кратко.
Ориз със зеленчуци, когато се поднася като основно ястие може да се сервира в малки купички.