Последни Рецепти
Последни Статии

Ордьовър с червено цвекло

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Ордьовър с червено цвекло

2 глави червено цвекло (около 500 гр.)
1 с. л. зехтин
листа зелена салата
1 чепка чери домати за украса

за крема:
200 гр краве сирене
3 с. л. кисело мляко
щипка мащерка
3-4 стръка магданоз

за соса:
2 с.л. зехтин
100 гр орехи
1 стрък пресен лук
1 с.л. ябълков оцет
настъргана кора на 1 лимон
изцеден сок от лимон на вкус
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л. мед

* Цвеклото се измива и се завива с алуминиево фолио. Пече се 40 мин в предварително загрята фурна на 200 градуса;
* Крема се приготвя като сиренето се настъргва на ренде и се смесва с киселото мляко, нарзан на ситно магданоз, мащерка и се разбърква;
* Соса се приготвя като лимоновия сок, лимоновата кора, горчицата, ябълковия оцет и меда се смесват. Зехтина се добавя на тънка струя, разбърква се и се добавят смлените орехови ядки;
* Изпеченото червено цвекло се обелва и се нарязва на тънки филии. Може да се приготви и със сварено на пара червено цвекло;
* В индивидулна чиния за всеки се слагат листа зелена салата и се редят по четири филии червено цвекло една върху друга като между тях се слага крем от сирене и се полива със соса;

Червено цвекло отглеждам в градината. Преди години се научин да уважавам този зеленчук, който добре съхраняван присъства през цялата година на нашата трапеза.
Листата са много свежи, зелени, големи с характерни червени нишки. Идеални са за сарми. Пиша го, защото ние някак сме възпитани, че от зеленото в градината се ядат само някои неща – спанак, лопуш, коприва. И трябва да видим някъде, да купим или да дегустираме приготвено, за да се научим да го приготвяме и ние.
Когато ги приготвям на салата задушавам червеното цвекло на пара – цвеклото, нарязано на кръгчета около 40 мин, листата – около 5 мин и сервирам, овкусено с лимон, зехтин, каперси, ябълка, моркови – получава се много вкусна салата.
Опечено във фурната червеното цвекло добива съвсем друг различн, пикантен вкус. Много добре се съчетава със сирена. Тогава може да бъде офоермено и поднесено като ордьовър.
Може да се направи салата и само от настъргано на ренде червено цвекло и да се овкуси със зехтин, лимонов сок … Добре се съчетава и с нарязана ябълка.
Червено цвекло може и да се приготви желирано с други зеленчуци – моркови, цетчета броколи и карфиол, ябълка и нарязано на ситно печено пилешко или бекон.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized