Последни Рецепти
Последни Статии

Какви храни ни правят щастливи

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Много от нас са чували препоръката „Хранете се цветно!“ Включвайте в менюто си плодове и зеленчуци с различни цветове – това е добре за здравето, а според американското министерство на земеделието, намалява шанса да се разболеете от рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и други заболявания.

Оказва се, че ако включването в менюто на храни с жълт цвят ни прави по-щастливи, тъй като мозъкът ни свързва този цвят с радостните емоции, установиха учени.
Похапването на храни с жълт цвят освобождава високи нива на хормоните на щастието, които се асоциират със светлите цветове. При проведена анкета се оказало, че 70% от запитаните свързвали жълтото в ястията с по-голямото удовлетворение от живота.
61% от анкетираните казали, че омлетите ги правят най-радостни, следвани от макароните с кашкавал, бананите и палачинките. Две трети от запитаните искали да имат повече жълти храни в хладилниците. Трийсет на сто от респондентите асоциирали жълтото с щастието, повече от всеки друг цвят.
Психолози обясняват, че жълтото кореспондира с лявото полукълбо на нашия мозък, което ни помага да го възприемаме като забавно и приятно.
В списъка на предпочитанията на британците следват червените храни, а след тях – кафявите.

orange-fruit-pix

Какво означават другите цветове на храната ни?
Червеното е цветът на жизнеността, помага при емоционални проблеми, като лекува ленивостта и умората. Червеният цвят означава „богатство на минерали”. Отсъствието му от диетата може да доведе до анемия или замаяност.

Оранжевото е цветът на оптимизма, лекува тъгата и насърчава промяната. Липсата му означава запек и скованост на ставите.
Плодовете и зеленчуците, богати на Каротиноиди ни карат да мислим позитивно

Зеленото повишава физическата издръжливост, чисти и детоксикира тялото, което води до загуба на тегло и предотвратява пристъпите на паника. Зеленият цвят е естествено богат на витамини и минерали. Освен това той има положителен ефект върху имунната система, предпазва от рак, подобрява структурата на кожата и забавя стареенето.
Диета в цвят зелен

Лилавото е най-малко популярния цвят в ежедневната диета. Той носи мир, отпускане, подобрява концентрацията и спомага за стимулиране на мозъка. Консумирането на лилава храна отпуска тялото ви, както и ума ви, като по този начин предпазва от сърдечни удари.

Източник: в. „Метро, bonduelle.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории