Последни Рецепти
Последни Статии

Кашите защитават от рак

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Вие често ли ядете каша? Ако отговора е не, може да се замислите да включвате във вашето меню.
Кашите защитават от рак

Учените отдавна са доказали колко са полезни кашите. Съдържат комплекс витамини и минерали, които не само са средство за зареждане със сила, но са способни да засилят устойчивостта на организма на ракови заболявания. Но съвременно общество днес пренебрегва здравословното хранене и го замества много често с фаст фуд храна, или такава богата на много консерванти и Е-та.
Националният институт по ракови заболявания в град Роквил (The National Cancer Institute in Rockville) провежда ред изследвания в продължение на 20 години с участието на 400 хиляди човека.
Основната цел на изследването – влиянието на употреба на каши на организма на човек.

фибри

В хода на изследването били включени различни каши. Съдържание на фибри, минерални вещества, белтъчини, витамини, ферулова киселина и др полезни елементи от които се нуждае организма.
Всички тези компоненти влияят благотворно на стомаха и храносмилателната система, богати са на антиоксиданти. Било установено, че хора, които редовно включват в менюто си 25 г зърнени култури рискът от заболяване от рак е с 20% по-нисък от тези, които консумират 15 г на ден.
С най-голяма популярност сред доброволците се ползвала каша от елда, но най-благоприятно се оказало, че действа овесена и оризова каша

Рецепта как да приготвим домашно мюсли
Какво трябва да знаем когато готвим ястия с ориз

За да установят това учени от Изследователския институт в Иллаварра, (Illavarra, Au) са провели ред изследвания при което са установили, че всекидневната употреба на каши съкращава риска от възникване на сърдечно съдови заболявания, диабет и др. хронични заболявания.

Феруловата киселина е широко разпространен фенолов фитохимикал, който се съдържа в клетъчните стени при растенията. Тя е полезна за здравето заради антиоксидантните си и противоракови свойства. Използва се за прекурсор в производството на полезни ароматни съединения.
Феруловата киселина се съдържа в обвивките на семената на растения като ориз, пшеница и овес, както и в кафето, ябълките, артишока, фъстъците, портокалите и ананаса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории