Последни Рецепти
Последни Статии

“Кайсерован врат Тракия” защитен като традиционна храна

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

“Кайсерован врат Тракия” бе защитен в Брюксел като традиционна храна

“Кайсерован врат Тракия” (Kayserovan vrat Trakiya) e четвъртият български продукт, вписан в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. Инициативата е на сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”, в което членуват 21 месопреработващи предприятия от цялата страна.

Кайсерован врат Тракия

Сдружението вече защити в Брюксел филе “Елена”, “Панагюрска луканка” и роле “Трапезица”. Европейската комисия одобри и вписването на “Българско розово масло” в Регистъра на защитените географски указания.

Филе Елена – рецепта за домашно приготвено филе от рибиците на прасето, така както го правят в Елена
Български традиции в приготвяне на месни специалитети
Розовото масло е защитена БГ марка в ЕС

Деликатесът се приготвят от прясно обезкостено месо от свински врат, което се пресова няколкократно и по време на сушенето се намазва със смес от подправки и бяло вино. Наименованието “Кайсерован врат Тракия” било въведено от двама български учени за първи път през 1980 г.

В Брюксел са изпратени документи за защита на “Говежда пастърма”, в национална процедура по регистрация е “Троянска луканка”, а сдружение на производители подготвя документацията за “Странджански манов мед”, съобщи Иванка Статкова, главен експерт в дирекция “Директни плащания и схеми за качество” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Европейският съюз предлага три вида закрила на селскостопански и хранителни продукти – със защитени наименования за произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер.
Общото между тях е, че защитените продукти носят логото на ЕС, което означава, че са с по-специални качества, съответно – и по-скъпи. Общо е и правилото, че защитата не е свързана с правата на отделна фирма (както е при търговската марка), а от нея могат да се ползват неограничен брой обединени в сдружение производители, спазващи определени условия.
Разликата между трите категории е, че продуктите със защитени наименования за произход или географски указания са характерни само за определен регион и могат да бъдат произвеждани само от фирмите в него. Храните с традиционно-специфичен характер обаче могат да бъдат произвеждани от фирми в цялата страна, но при определени условия.
Производството на храни с традиционно-специфичен характер се подчинява на строго определени правила. Първото от тях гласи, че могат да бъдат произвеждани само от фирми, които членуват в специално създадено сдружение. По правило тези сдружения са отворени и към тях могат да се присъединяват нови членове.

Източник: http://www.regal.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории