Леща – вкусна и полезна
Добави към моето меню
Обичате ли леща? Освен, че е сравнително евтина, приготвя се бързо, е и много полезна. Тя е алтернатива на животинските протеини. Лещата е продукт с който може да се приготвят много рецепти – Леща яхния, супа от леща, леща на салата, кюфтета от леща – възможностите за приготвянето ѝ са много.
Рецепти с леща
В магазините у нас могат да се намерят няколко вида леща:
– добре познатата кафява леща, която е и най-използвана в света. Вкусът й е лек, сварява се за около 20 минути.
– Френска зелена леща – това е най-ароматният сорт леща. Тя е с пиперлив вкус и се вари малко по-дълго – около 45 минути. Въпреки това остава леко твърда. Тази ѝ особеност я прави подходяща добавка за различни салати.
– Червена леща – има мек, сладък вкус и добива златист цвят, когато се свари добре. (разновидностите на този сорт леща, има различни цветове – от червен, през оранжев, до жълт.). Когато се вари трябва да сме внимателни, защото бързо губи формата си и се превръща на каша. От нея става отлично пюре за гарнитура. Често се ползва и за сгъстител на сосове и супи. С червена леща се приготвя много вкусна крем супа.
– Има и черна леща
Защо да не разнообразите менюто си с още вкусни и здравословни храни, които се приготвят лесно и бързо?
Рецепти с леща
Леща – вкусна храна с много история
Лещата е храна с богато съдържание на важни за организма хранителни вещества – калий, цинк, ниацин и витамин К. Тя е особено богата на фибри, протеини, фолиева киселина и желязо.
В количеството от една чаша леща се съдържат 16 г фибри, което е 63% от препоръчителното дневно количество, като преобладава неразтворимата форма на фибрите. Това подпомага храносмилането и може да понижи риска от рак на дебелото черво, на гърдата, на гърлото и хранопровода. В допълнение, храните, богати на фибри, са полезни срещу инсулт, развитие на сърдечни заболявания, диабет, високи нива на холестерола и кръвното налягане.
Една чаша сготвена леща може да осигури 18 г протеини, като в същото количество се съдържа по-малко от 1 г мазнини и никакъв холестерол.
Същото количество леща съдържа 358 микрограма фолиева киселина, което е почти 100% от дневната нужда от 400 микрограма. Фолиевата киселина (витамин 9) поддържа здравето на нервната система, подпомага енергийния метаболизъм и е необходима за синтеза на ДНК, РНК и червените кръвни клетки. Дефицитът на фолиева киселина може да повиши риска от развитие на онкологични заболявания, депресия, сърдечносъдови заболявания и свързани с възрастта нарушения на зрението и слуха.
Чаша леща осигурява 87% от нужното дневно количество желязо за мъжете и 38% от нуждата на този елемент за жените. Дефицитът му може да доведе до развитие на анемия или неврологични нарушения.
При някои хора добавянето на леща в хранителния режим може да доведе до метеоризъм и чувство на дискомфорт в областта на корема.