Леща
Добави към моето меню
Леща
вкусна храна с много история
Лещата е сред първите култивирани от човека храни. Археолози са открили останки от земеделкси култури от рода на лещата на повече от 8000 години. Лещата се споменава още в “Битие” на Стария завет. Израза “за една паница леща” се свързва с Юда и неговото предателство.
100 гр. леща – 347 kcal
Лещата е пренесена от Мала Азия в Европа и Африка, а по-късно и в Америка и днес е много популярна “канадската леща”.
В много страни като Индия, Русия, Турция тя е жизненоважна храна.
Напоследък обаче сякаш лещата губи своята популярност.
А лещата е богата на полезни вещества.
Има много витамини В1, В2, В3, В5, В6 и В9 и минерали – желязо, магнезий, фосфор и цинк, селен, калций, калий, мед, манган.
Гликемичният индекс на лещата е 29 (нисък), което означава, че има слабо до умерено влияние върху инсулина и е прави подходяща храна за диабетици.
Лещата е богат източник на фибри, около 30%, докато приетият за норма процент на фибри в порция храна е 2% от теглото на ястието.
Как да избираме и съхраняваме леща?
Избирайте лъскава леща, която няма черни петна. Огледайте плика (стига да е прозрачен) за произход и срок на годност, ако забележите червейчета, черни дребни боклуци или буболечки, не купувайте, а изберете друга опаковка.
Съхранявайте лещата на сухо, хладно и тъмно място, далече от влага, за да не покълне.
Повода за този пост е, че моите деца много обичат супа от леща и гъста яхния от леща, но за съжаление моят опит с рецептите с леща се свежда до това и крем супа от червена леща. Затова реших да потърся няколко нови и различни рецепти с леща и да ви ги предложа.
Ще се радвам, ако тези рецепти са ви допаднали и ако споделите дали са ви харесали. А защо не и да изпратите някоя от вашите любими рецепти с леща.
Любими рецепти с леща:
Лещата на баба Иванка
Леща по манастирски
Може да опитате рецепти с леща:
Кюфтенца от леща по индийски
Пюре от леща и целина
Италианска салата с леща и паста
Леща кълнове
С високо съдържание на витамин С са подходящи за профилактика срещу грип и ОВИ остри вирусни инфекции. Кълновете от леща повишават нивото на хемоглобина в кръвта, от тук и нашата работоспособност.
Голямото съдържание на калий ги прави полезни за страдащите от атеросклероза и нарушен сърдечен ритъм.
Покълналата леща нормализира обмяната на веществата и подобрява храносмилането.
Кълновете от леща можем да приготвим сами или да ги купим от магазина.
Кулинарна идея с кълнове от леща:
Добавяйте ги в своите салати или сандвичи.
На вкус напомнят пресен зелен грах.