Здравословни ползи от лютите чушки
Добави към моето меню
Да се хапва люто с мярка и ако ви харесва има ползи.
Чушките идват в Европа след като Колумб достига до Америка през 1492. Те са били култивирани и присъствали в кухнята на територията на Южна Америка в днешно Мексико.
Днес не може да си представи да сготвим без чушки или да не подправим ястие с червен пипер.
Лютите червени чушки са много популярни в кухнята на Индия и Тайланд.
В българската национална кухня лятата чушка присъства също, гореща чорба поръсена с малко люта чушка, има много рецепти за туршии и апетитки в които също има люти чушлета.
Освен, че са вкусни и апетитни са и полезни.
Лютите чушки са средство за превенция на рака, за стимулиране на храносмилането, за лекуване на артрита и синузита, а и за разхубавяване.
Популярна е и диетата с люти червени чушки заради съдържанието на капсацин в тях.
Лютите чушки – ключ към дълголетие
Това е ново изследване публикувано през 2019 г.
Лютите чушки забавят развитието на рака на белия дроб
Активното вещество в лютите чушки, капсацинът, забавя развитието на рак на белия дроб при опити с мишки, пише сайтът Лайф, цитиран от БТА.
До този извод стигнали учени от университета „Маршъл“ в Западна Вирджиния. Онколозите изяснили, че този алкалоид потиска растежа на клетките при аденокарцином на белия дроб по три човешки клетъчни линии и практически напълно ликвидира метастазите.
Капсацинът убива способността на злокачествените тумори да растат и да се хранят активно за сметка на здравите клетки. Веществото спира израстването в поразените от болестта клетки на кръвоносни съдове и не позволява на болните клетки да се разпростират в други тъкани.