Последни Рецепти
Последни Статии

Ограничете консумацията на месо

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Експертите на Световната Здравна Организация, СЗО, не насърчава към отказ от месо, а за ограничена консумация
Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха, че обработеното месо може да причини рак, “не са призовали за отказ от консумация”, а “са отбелязали, че намаляването на употребата на такива продукти може да намали риска от рак на правото черво”. Това обяви в съобщение Световната здравна организация.
Обработените меса са канцерогенни

На 26 октомври Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че “обработеното месо е било класифицирано като канцерогенно за хората. Според тяхната оценка, “50 г порция обработено месо, ако е приемана всекидневно, увеличава риска от колоректален рак (рак на дебелото черво) с 18% “. Експертите на СЗО също не изключват опасността от възникване на злокачествени образувания на простатата и на задстомашната жлеза.

red meat 1

Получените резултати потвърждават сегашните препоръки да се ограничи консумацията на месо, заяви директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд.
Необработеното червено месо, като свинското, агнешкото, телешкото, овчето и конското, се отнася към категорията на потенциално опасни от гледна точка на появата на тумори. Опасността от консумация на червено месо е свързана с това, че то съдържа глифозат – вещество, което присъства в много видове хербициди. В същото време червеното месо, заради ограничения брой доказателства, е включено в група 2А, в която са продукти, чиято вреда не е напълно установена.
“Получените резултати потвърждават сегашните препоръки на общественото здравеопазване да се ограничи консумацията на месо”, заяви директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд.
Наред с това той призна, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните блюда, присъстващи в дневните дажби на голям брой жители на развитите държави.

meso 1

Кое месо е преработено? За преработено се счита това месо, в което са вложени различни видове химикали за втърдяване, изсушаване, осоляване, оцветяване и консервиране. Това са всички колбаси, бекон, шунка, пушено, луканки, пастърма и консерви. Специалистите откриват връзка между този вид храни и развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и злокачествени образувания.
Като изключим онзи немаловажен факт, че в колбасите има безброй много друга материя и по-малко месо, тяхното вредно въздействие върху организма идва от няколко на брой изключително опасни за всеки един от нас съставки:
Нитрати, превърнати в нитрити, N-нитрозо съединения и нитрозамини. Това са силно канцерогенни вещества, от които обаче хранителната индустрия не може да се откаже по три причини: те запазват свежия розов цвят на месото за доста по-дълго време, подобряват аромата му и възпират развитието на бактериите, които развалят месото, намалявайки риска от хранително натравяне;
Полициклични ароматни въглеводороди (PAHs) – използвани за приготвянето на сушено месо;
Хетероциклични амини (HCAs) – клас съединения, отделяни при термичната обработка на колбаси и риба.
Ето тези три съставки имат сериозен принос за развитието на рак на стомаха и дебелото черво.
Сол – използвана за консервиране и подобряване вкуса на месните продукти от столетия. Високото наличие на натриев хлорид в дневното меню неведнъж е доказало връзката си с хипертонията и сърдечносъдовите заболявания. (спомнете си, че има колбаси, които се рекламират и продават, като по-здравословни, защото съдържат по-малко сол и мазнини). Солта може да повиши и растежа на бактерията Helicobacter Pylori, която причинява стомашни язви – също рисков фактор за появата на рак на стомаха.

Балансираното хранене, което е съобразено със сезона и място където се живее, т.е. меню сезонно и локално богато на всички минерали и витамини е здравословно. Всяка крайност е вредна, както и изключване на месо от храненето, така и всекидневната употреба на преработено месо.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории