Последни Рецепти
Последни Статии

Нарът предпазва от Алцхаймер

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Нарът предпазва от Алцхаймер
Нарът е един от най-популярните плодове в света. Приема се, че е един е един от първите плодове, култивиран от човека, заедно с фурмите, маслините, смокините и гроздето.
Нарът е известен с яркочервения си цвят и кисело-стипчив вкус , кактои с многобройните си здравословни ефекти – естествена защита срещу болестта на Алцхаймер, сърдечно-съдовите заболявания, артритите и някои форми на рак.
Полезният нар

nar plod
Нарът е богат на витамини С, А и Е, фолиева киселина, разтворими фибри и минерали – калций, калий и желязо, есенциални ненаситени мастни киселина от типа омега-3. В 100 грама се съдържат едва 68 kcal.
Нарът съдържа високи нива на флавоноиди, проявяващи антиракова активност спрямо някои типове рак: на гърдата, на кожата, на простата. Ежедневната консумация на сок от нар намалява холестероловите нива и размера на атеросклеротичните лезии в артериите, което предопределя и риска от инфаркти и инсулт
Нарът подобрява работата на главния мозък и защитава нервната система от преждевременно стареене и болест на Алцхаймер. Изследване на учени от Англия и Германия обясняват действието на нара със съдържанието на пуникалагин, именно то предотвратява развитие на болест на Алцхаймер и Паркинсон. Пуникалагинът намалява нивото на възпалителните процеси в главния мозък и защитава нейроните от гибел.
Стресът понижава умствените способности

Изследването показва, че в чистия сок от нар се съдържа 3,4% пуникалагин. Най-голяма концентрация е в обвивката на нара, а не във вътрешността на плода.
Учените съветват за да се намали риска от развитие на патология на главния мозък да включваме в нашето меню повече от този плод.

Болестта на Алцхаймер е нелечимо, дегенеративно и терминално заболяване. Болестта е най-разпространената форма на деменция и обикновено се диагностицира при хора на възраст над 65 години, макар че съществува и по-ранна форма на болестта, която може да възникне много по-рано. Към 2006 година броят на болните от това заболяване се оценява на 26,6 милиона души, като според прогнозите до 2050 година то ще засяга 1 на 85 души по света.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории