Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте плодове и зеленчуци при депресия

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Депресията е нещо сериозно, което човек разбира, когато изпадне в такова състояние. Това не е оправдание, а заболяване от което страдат мнозина.
Депресивното състояние обикновено се преодоляват трудно. Нерядко в помощ влизат медикаменти, които да изкарат човек от хватката на депресията. Има неща, които помагат. Това е движение, добра храна, силна мотивация и воля и най-вече позитивни неща, които да ни се случват.

stress-depression pix

Има едно правило на „Трите С“-та – слънце, смях и секс. От това зависи доброто ни самочувствие и да не изпадаме в депресирано състояние от което се излиза трудно – активно движение, слънце, чист въздух, и партньор. И да може да се смеем, да има за какво да се смеем.

Да видим как помага храната. Експертите са установили, че яденето на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни намалява риска от психични разстройства.

Хранителен режим, който лекува депресия

vegetables-Pix

Храни, които борят депресията

До това заключение американски учени стигат след шестгодишен експеримент, преминал в наблюдение на група възрастни доброволци. Участниците в проучването били разделени в три основни групи според вида предписана диета – Диетата DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), създадена за справяне с хипертонията и високия холестерол, средиземноморска диета и диета от традиционен тип.

Какво представлява DASH диетата?

Резултатите от наблюдението показали, че рискът от депресия е най-нисък сред представителите на групата, която консумирала продуктите, включени в диетата DASH. Това са били предимно плодове, зеленчуци и продукти с ниско съдържание на мазнини.

Участниците, чиято диета е в голяма степен в съответствие със западната диета, характерна с високо съдържание на червено месо, са имали най-висок процент на депресивни състояния.

Според изследователите, тяхната работа не доказва пряка връзка между диетите и намаляване риска от психични разстройства, а само демонстрира определена връзка.

yagodi pix

Нека опитаме! Настъпва лято и е лесно да проведем личен експеримент с плодовете и зеленчуците, които сезонът ни предоставя. Вярно е, че лятото е време в което по-рядко се изпада в депресивно състояние, но добрата подготовка за справяне с депресията ще ни помогне и през късите сиви и стидени дни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории