Последни Рецепти
Последни Статии

Нова Година по света

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Нова Година по света
или колко пъти и кога можем да празнуваме настъпването на Нова Година по света

Нова Година е най-дългоочаквания и любим от всички празници, за който се подготвяме почти през целия декември, като празниците са Бъдни вечер, Коледа и блясквата заря на посрещането на Новата година.
И докато Коледа е семеен празник, когато семейството се събира заедно, то шампанското в дванайстия час може да бъде сред приятели и шумен купон.

Но знаете ли колко пъти се посреща Нова Година по света? Кой, кога и как я посреща.

new-years-eve-shampan-pix

И така ние посрещаме Новата година в нощта на 31 декември срещу 1 януари. Така е почти в целия свят Австралия, Япония, цяла Европа, САЩ, Канада и много други страни.

След това по популярност е посрещането на Нова година по лунния календар. Тогава няма фиксирана дата, защото се празнува на първото пролетно новолуние (като дата е между 21 януари и края на февруари). Традицията да се посреща Нова Година по лунния календар е в Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея, Монголия, както и сред последователите на будизма по целия свят.

Нова Година е най-популярен празник в Китай, който се отбелязва два пъти на 1 януари, както в християнските страни и по време на Новолунието, т.нар. Китайска Нова година – Чун Цзе (Празник на пролетта). На 14 февруари 2010 г ще настъпи годината на Тигъра по китайския хороскоп.
Празнуването на Китайската Лунна Година започва с първия ден на първото новолуние и продължава 15 дни до пълнолуние. Всяка година датата е различна. Първият ден започва с празнични фойрверки, танци и много блоговония. Фойрверките трябва да прогомят злите духове и да привлекат покровителите на домашното огнище и щастие. В края на деня семействата приветстват завръщането на на божеството на дома след неговото посещение на света на духовете, където са давали равносметка за изминалата година, след което се почита паметта на предците.

На 14 януари е и Банго Василий (Куцият Васил, Нова година) – тогава празнуват настъпването на Новата Година.

Според легендата свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да ги погълнат, но добрият светия им изпратил ято гъски. Те се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Традицията повелява да заколят петел за празника.

Мюсюлманската Нова Година – Хиджра настъпва в пъвия ден на първия месец на мюсюлманската година, като всяка година тази дата е различна.

През пролетта може да се празнува и Нова Година по персийския календар- нарича се Навруз. Отбелязва се в нощта на 21 март срещу 22, в деня на пролетното равноденствие от населението на Афганистан и Таджикистан, които говорят на езици от персийската група, а също така и в Средна Азия – Иран, Пакистан, Азърбейджан.

Можем да продължим да празнуваме Нова Година и на следващия ден като се преместим в Индия, където настъпването на Нова Година се отблелязва на 22 март.
В Индия има цели осем дати, на които се отбелязва Нова Година. На пример в деня Гуди Падва традицията повелява да се ядат листа от дървто ним-ним – много горчиви и неприятни на вкус. Но старото поверие гласи, че те предпазват човек от болести и беди и колкото и да е странно му осигурява сладък живот. А на 1 април – това е началото на годината на хумора.

Нова Година в Бирма също се празнува на 1 април, в най-горещите дни и традицията е следната, че всички един друг се поливат с вода (явно е много горещо по това време в Бирма) и се отбелязва новогодишния фестивал на водата – тинджан.

Отново в април, на 13 април, но този път в Шри Ланка и Непал можем отново да посрещнем Нова Година.

А на 14 април се празнува в Бангладеш – Бенгалската Нова Година

В Лаос Нова Година настъпва на 14 април, където изтощеното от жаркото слънце население на Лаос очаква сезона на дъждовете.

В Бирма е различно, Нова Година настъпва след тропическите дъждове в най-горещите дни на април – между 12-17 април. Всяка година точната дата се определя от Министерството на културата и празникът продължава три дни.

През 1940 г. правителството на Тайланд решава, че настъпването на Нова Година трябва да се отбелязва на 1 януари. Но народът продължава да празнува Таиската Нова Година, която се нарича Сонгаркан, която се пада между 10-20 число на април.

След пролетта продължаваме да посрещаме Нова Година и през лятото. И така на 16 юли посрещат Нова Година племената мая.

На 16 юли празнуват в Нигерия и Джибути.

През есента на 1 септември в Сирия настъпва Новата Година.

И продължават да празнуват в еврейските домове Рош ха – Шана, така наречената еврейска Нова Година, която се отбелзва с първия и вторие ден на месец тишрей.

На 11 септември посрещат настъпването на Новата Година в Етиопия, тогава там свършва и сезона на дъждовете.

В Гамбия Нова Година се пада на 7 октомври.

Отново през октомври, но в Индонезия можем да посрещнем Нова Година. Всички хора молят един друг за прошка за неприятностите, които са си причинили през изминалата година.

На 18 ноември Нова Година настъпва в Йемен.

В средата на ноември посрещат Новата Година и в Океания и Хаити.

Нощта на 31 октомври срещу 1 ноември е известна като Хелоуин или Нощта на Вси Светии. Но освен това тогава настъпва Нова Година в някои страни, където традициите на келтите са още силни – да в Шотландия, Ирландия и остров Мен в тази нощ се празнува келтската Нова Година Самайну.

И така оказва се, че Нова Година може да настъпва на различни дати. Важното е да превърнем датата от календара в истински празник с най-близките си хора и да бъдем малко по-добри през Новата Година.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории