Последни Рецепти
Последни Статии

Новогодишна трапеза

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Новогодишната трапеза

Има поверие, че колкото повече радост и добро настроение има в новогодишната нощ, толкова по-щастлива и спорна ще бъде новата година.
И да не вярваме в поверия, всеки от нас се стреми да допринесе за празничното настроение. Посрещането на Новата година по традиция е свързано с часовете, прекарани около празничната трапеза в очакване на дванайстия час и празничното шамапанско.

Всяка година, в милиони домове по целия свят се повтаря суетенето в кухнята около печката и подреждането на новогодишната трапеза.

tiger-table
празнична трапеза за Нова Година 2010 е година на тигъра, затова нека е златна трапезата

Подготовката на всеки празник е част от празника. Нека не пестим сили,време и желания, за да изненадаме всички с нещо по-различно от неделното меню.

За да идват повече пари и късмет в дома ви, блюдата трябва да се приготвят собственоръчно и от по-голям колектив. Най-добре е, ако участва цялото семейство. Добре ще бъде, ако на празничната трапеза отсъства свинското месо, ако искате да угодите на металния тигър. Фаворити на масата трябва да са ястия, приготвени на открит огън или грил. Може би точно сега е времето да си спомните за рецепта приготвена със заек, според поверието тигърът харесва заешко месце :) А като гарнитура най-подходящи са печените картофи или сварени на пара зеленчуци или задушени в зехтин зеленчуци.
Освен традиционното шампанско добре дошли са домашните вина, ракии и всичко, което е произлязло от вашата ръка.
А от безалкохолното за предпочитане са соковете, домашно приготвените сиропи и минералната вода.

Това са рецептите, които ще приготвя за Новогодишната трапеза, може би ще ви помогна с идеи

Картофена торта
салата снежанка
Празнична новогодишна питка
Коледна пуйка със зеле
Пълнен заек
Сметанова торта с желирани плодове

Празнична баница с късмети

баницата по принцип остава за закуска на 1 януари. Приготвям я тогава, дори да е нарушение на традицията или трябва празничната вечеря да започне с баница или на сутрината да поднеса претоплена баница. Няма да забравя как преди години децата изядоха питата за да им се падне на тях парата:)

Новогодишната трапеза подредете 2 часа преди да дойдат гостите, за да можете през това време да отдъхнете и да помислите за себе си. Домакинята трябва да бъде красива на празника, а не да влезе от кухнята направо.

Какво да сложите на празничната маса? Покривката е бяла, сложете свещници, обвити с елхови клонки, ниски вази с цветя, коледни мотиви, сложете малка фигурка на тигър за късмет, 2010 година е година на Тигъра. Сложете свежи плодове на масата, най-добри са портокали, мандарини, грейпфурт, ябълки и всички плодове с жълт или червен цвят
Подредете чиниите, вилиците, лъжиците, салфетките, могат да внесат допълнителна красота и елемент. Извадете кристала и подредете чашите – чаши за щампанско, за аператив, за безалкохолно.
Предвидете панерчета за хляб, подравки и всичко останало сложете на помощна масичка.

На помощната масичка подредете най-напред салатите и студените предястия, с подходящите аперативи към тях – ракия, водка, уиски; топлите предястия, рибата и светлите меса – с бяло вино или розе; основното ястие, което може да бъде традиционната пуйка със зеле, ястие със заек или дивеч тази година, с червено вино; задължителното за празника шампанско с десерта; и накрая кафето с чашка ликьор или коняк, купички с ядки и шоколади.

Наздраве и за много години!

30.12.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории