ПащЪрнак
Добави към моето меню
Пащърнакът е кореноплоден зеленчук
Когато го видите в магазина за първи път може да си помислите, че това е бял морков
Широко използван в древността, днес се използва като подправка към супи, салати и гарнитури, може да се добави и в рецепта с месо и сос. Много добре се съчетава с гъби и картофи, също така може да бъде гарнитура към печено месо или риба.
На вкус напомня за целина, свеж, малко пикантен вкус, който намалява при термична обработка.
Рецепта за Печен Пащърнак
Пащърнакът е богат на етерични масла, магнезий, фосфор, желязо и витамини С и В, който го прави желан гост на нашата трапеза през студените дни.
Пащърнакът съдържа и активно вещество пастинацин, което има съдоразширяващ и спазмолитичен ефект, което го прави полезен при високо кръвно налягане.
Захарното му съдържание е много по-високо от това на останалите кореноплодни зеленчуци – моркови, червено цвекло, ряпа, целина, резене, алабаш.
Какво споделиха за пащърнака:
Иван Надежда Яневи да използвам пащарнак и супичките стават много вкусни
Verginia Georgieva Chevrakova Aз го пека във фурна като преди това се нарязва на не много тънки лентички,леко го овкусявам с мазнина,сол,черен пипер и подправката градински чай/sage/.Прекрасна гарнитура към риба.