Последни Рецепти
Последни Статии

Трапезата на Петровден

Добавено в Дом & Семесйтво, Празници

Добави към моето меню

На 29 юни се празнува Петровден. Имен ден празнуват Петър /от гръцки “камък”/, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Православната църква чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел – разпространители на християнството и наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”.
Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи. Рано сутринта жените носят в църквата колак и ранни ябълки за здраве.

petrovden trapeza

Обредното ястие на този ден е „Бял мъж” На Петровден всяка година в Етъра отбелязват особено тържествено Деня на занаятчиите. На този ден се прави и възстановка на обичая „Бял мъж”. Обредната храна се приготвя от прясно сирене, което се натрошава и се слага на огъня, като се бърка, докато се разтопи. Слага се брашно и парче масло.
Народът казва, че на този ден „бял мъж” се прави за бяло брашно и за бял хляб. Обредното приготвяне на петровденското ястие е кулинарна магия, насочена към жътвата, плодородието и хляба.

appl n2

Какво да приготвим ние за празника
Плодове на трапезата и задължително от първите ябълки петровки
Празнична пита
Ястие с пиле

Няколко рецепти с пиле в традицията на българската национална кухня
Пиле лютика
Пиле на лютика
Сач с пилешко
Пиле печено с картофи и гъби
Пилешки бутчета с гъби и моркови

petrovden 2

Уточнение: Яде се пиле, когато не е сряда или петък. На такива дни се разрешава риба. Пиле, сирене и млечни храни не се разрешават.
Смисълът на празника е преди всичко за покажем почит към първоапостолите. Това става, когато отидем на църква и след пост и изповед се пречистим. Това е делото на християнина. “Предавайте в Мене и аз във вас” ни съветва Христос.
Може, за да се спази традицията, пилето да се хапне на 30.06.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории