Полезните фурми
Добави към моето меню
Полезните фурми
Фурмите са великолепни сладки плодове, които идват в нашата страна изсушени или опаковани в кутии, главно през зимата. Може да се хапват направо така или да се приготвят различни десерти, особено сурови бонбони или торти.
В 100 г фурми се съдържа около 619 мг калий. Според препоръките на Световната здравна организация един възрастен човек трябва да консумира 2310 мг калий на ден. Ниските му нива в организма могат да повишат риска от високо кръвно налягане, инсулт и др.
Други полезни хранителни вещества, които се във фурмите, са калций, магнезий и витамин B6. Магнезият и калцият са необходими за правилния растеж на костите, а витамин B6 – за разграждане на протеините и да поддържа нормалното функциониране на нервната система.
Фурмите не съдържат натрий, холестерол и мазнини, което ги прави добър вариант да се подсладим. Естествено, по-калорични са от другите плодове, и прекомерната им консумация може да доведе до натрупване на излишни килограми.
Съдържанието им на фибри ги прави полезни за храносмилането. Те предпазват и от натрупване на „лошия“ холестерол, който може да повиши риска от хипертония, инсулт, сърдечносъдови заболявания и др.
Консумацията на фурми може да пребори дефицита на желязо – състояние при което се появява чувство на умора и при малко натоварване. Желязото е много важен елемент, спомагащ червените кръвни клетки в пренасянето на кислорода по-ефективно към различните части на организма. По този начин се подобрява и цялостното му функциониране и се предотвратява развитието на анемия.
Умората може да се дължи на липса на желязо