Последни Рецепти
Последни Статии

Полезните фурми

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Полезните фурми
Фурмите са великолепни сладки плодове, които идват в нашата страна изсушени или опаковани в кутии, главно през зимата. Може да се хапват направо така или да се приготвят различни десерти, особено сурови бонбони или торти.

bonboni 1

В 100 г фурми се съдържа около 619 мг калий. Според препоръките на Световната здравна организация един възрастен човек трябва да консумира 2310 мг калий на ден. Ниските му нива в организма могат да повишат риска от високо кръвно налягане, инсулт и др.
Други полезни хранителни вещества, които се във фурмите, са калций, магнезий и витамин B6. Магнезият и калцият са необходими за правилния растеж на костите, а витамин B6 – за разграждане на протеините и да поддържа нормалното функциониране на нервната система.
Фурмите не съдържат натрий, холестерол и мазнини, което ги прави добър вариант да се подсладим. Естествено, по-калорични са от другите плодове, и прекомерната им консумация може да доведе до натрупване на излишни килограми.
Съдържанието им на фибри ги прави полезни за храносмилането. Те предпазват и от натрупване на „лошия“ холестерол, който може да повиши риска от хипертония, инсулт, сърдечносъдови заболявания и др.
Консумацията на фурми може да пребори дефицита на желязо – състояние при което се появява чувство на умора и при малко натоварване. Желязото е много важен елемент, спомагащ червените кръвни клетки в пренасянето на кислорода по-ефективно към различните части на организма. По този начин се подобрява и цялостното му функциониране и се предотвратява развитието на анемия.
Умората може да се дължи на липса на желязо

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории