Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски пост

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Великденски пост
Народната мъдрост е много точна – Великият Великденски пост започва, когато природата започне прехода към пролетта, към обновление.Тогава започва подготовката за пролетната сеитба, която изисква от човек и душевно и физическо услилие.

От днес 15.02.2010 – седем седмици преди Великден (4.04.2010), започва 40-дневният Велик пост, който продължава до петък преди Лазаровден (27.03.2010), който винаги се пада в събота, а на следващия ден е Цветница.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица.

През Страстната седмица и особено на Разпети петък не се приема храна. Това означава без месни и млечни продукти, без олио и алкохол.

Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение – на 25 март.

Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки, както и за хора, които упражняват активен физически труд.

Великденският пост не бива да се приема като диета. Постът е време да останем насаме с нашите мисли, да обмилисм нещата да се вгледаме вътре в себе си и да станем по-добри и по-чисти.
Великденският пост е важен, защото е подготовка за най-големия православен празник – Възкресение Христово.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории